kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Utorak, 17 Prosinac 2013 18:13

Štićenici do srijede u domu, nakon toga na ulici?

Ljubica Grubišić | Dnevni list Ljubica Grubišić | Dnevni list

Štićenici će do srijede ostati u domu, a nakon toga slijedi odluka o tome hoćemo li ih vratiti njihovim centrima iz kojih su došli, kazala je Jadranka Markotić, v.d. direktorice Centra za stare i iznemogle osobe Mostar.

Podsjetimo, zbog velikih dugovanja vlada HNŽ-a i ZHŽ-a koje imaju prema Centru, navedena direktorica primorana je 6 štićenika iz ZHŽ-a i 25 štićenika iz HNŽ-a vratiti u centre za socijalnu skrb u Ljubuški, Grude, Široki Brijeg i Mostar.

Manjak sredstava

- S Ministarstvom financija ZHŽ-a imali smo dogovor da se novac uplati u pet rata, prva rata uplaćena je prošli mjesec, ali ne cijela, a druga je trebala biti uplaćena u petak, no to nije učinjeno. Još se nitko ne oglašava i sve mislim da će se netko smilovati, jer mi je žao ovih šest ljudi koje bih trebala vratiti centrima. Sve ih držim misleći da će netko reagirati, no nade je sve manje, kazala je Markotić, koja je u prošlom razgovoru navela kako je krajnji rok bio ponedjeljak, no odlučili su kako će krajnji rok ipak biti u srijedu. Naime, ukupan dug centara za socijalni rad Ljubuški, Grude i Široki Brijeg u 2012. godini iznosi 24.154,93 marke, a što se tiče duga u 2013. godini, do mjeseca studenoga on iznosi 43.718,73 marke. Ništa bolja situacija nije ni u HNŽ-u. Vlada HNŽ-a prema Centru za stare i iznemogle osobe Mostar ima dugovanja do studenoga ove godine u iznosu od 93.874,07 maraka, no kako je ministar naveo, nisu ih u mogućnosti izvršiti.
- Uistinu se nalazimo u katastrofalnoj situaciji i ako sve bude ovako, rad ove ustanove mogao bi postati upitan. Zaista se ne brinu oni koji bi se trebali brinuti i umjesto da dođu pred Novu godinu i donesu im poklone, mi moramo moliti da nam plate ono što smo zaradili, navela je Markotić.
 
Pomoć centrima

Jedina pomoć koju za sada imaju su donatori i privatni ugovori te je to jedino financiranje od kojeg žive. Iako nastoje da Centar normalno funkcionira, to je nemoguće upravo zbog nedostatka sredstava koja su prijeko potrebna.
- Netko je donio pelene i namirnice da ne moramo uzimati od Konzuma kojemu smo dužni oko 70.000 maraka, dok smo Oil AC-u dužni 50.000 maraka. Ne pamtim da smo ikad bili u goroj situaciji, kazala je Markotić. Upravo zbog ove situacije ostaje vidjeti hoće li određeni korisnici ostati bez smještaja u Centru koji im je jedini dom, te hoće li nadležne institucije reagirati na ovaj problem koji postaje sve veći.
 

Pročitano 1699 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering