kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Četvrtak, 24 Prosinac 2015 22:53

FOTO: Badnji dan uz miris bakalara

Autor: LJ::portal Autor: LJ::portal FOTO: LJ::portal

Badnji dan uvijek je vrijeme posljednjih priprema za Božić. U prometu i na glavnom gradskom trgu uz miris bakalara vladala je blagdanska gužva, ali toplo, sunčano prosinačko prijepodne bilo je idealno Ljubušacima za pohrlili na Trgu domovinske zahvalnosti i kušati ukusni bakalar.


Općina Ljubuški  i HKD Napredak, podružnica Ljubuški držeći se tradicije i ove su godine organizirali ugodno druženje te građanima podijelili više od 700 porcija ukusne bakalar čorbe i oko 100 litara crnog i bijelog vina.


Na samom početku, prigodni blagoslov uputio je humački gvardijan fra Velimir Mandić koji je zazvao Božji blagoslov na pripremljenu hranu.  


U ukusnom bakalaru uživali su i stari i mladi, tako su mnogi mogli razmijeniti pokoju riječ sa sugrađanima u ugodnoj atmosferi na Badnjak. Svi koji su kušali bakalar čorbu bili su više nego  zadovoljni okusom i  nisu imali ništa osim riječi hvale, za pripremu koje je bilo potrebno  oko 60 kg bakalara kojeg je donirao Karliko d.o.o.


Bakalar obično povezujemo s Badnjakom, a običaj blagovanja bakalara posebno se njeguje u Dalmaciji, a o povezanost Hercegovine i Dalmacije svjedoči i primjer Ljubuškog gdje se već četrnaestu godinu za redom organizira ovo druženje. Prvo druženje organizirala je tadašnje skupine mladeži s ciljem da za stanovnike općine Ljubuški na Badnji dan pripremi besplatni bakalar. Ideja je sasvim zaživjela i postala tradicija te iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja.


"Priprema bakalara višednevni je ritual, budući da ga prije kuhanja valja omekšati umakanjem u vodu. Prvo se dobro potuče, a zatim se moči u vodi 2-3 dana, a voda se mijenja nekoliko puta dnevno. Bakalar se kuha u hladnoj, posoljenoj vodi, a nakon što se kuha čorba." - rekli su nam kuhari restorana OHIO koji su pripremili više od 400 litara ukusnog Bakalara.


Badnji dan, kako i priliči, protekao je u dobrom raspoloženju uz puno srdačnih susreta, dobrih želja i iskaza dobrote.

 

Glavni sponzor: Karliko d.o.o.

 

Pročitano 4530 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering