kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Petak, 25 Listopad 2013 21:53

Nezaposlene majke prvu rodiljsku naknadu dobiju za djetetov 1. rođendan

Marija Medić Bošnjak | Večernji list Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Bijela kuga u županijama s hrvatskom većinom već godinama zabrinjava crkvene krugove koji jedini imaju službene podatke o natalitetu. Analitičari upozoravaju na nestanak Hrvata iz BiH, a mlade parove pozivaju na zasnivanje obitelji.

Međutim, većina parova se najprije zbog imovinskog stanja sve teže odlučuje na mnogobrojniju obitelj jer za razliku od zemalja u regiji BiH još uvijek nema na razini FBiH jedinstven zakon kojim bi se majkama rodiljama osigurala jednaka prava i dostojanstvene rodiljske naknade. Postojeći zakon o obitelji ne osigurava majkama ostvarenje svih prava, a novi zakon je u pripremi i trebao bi se uskoro naći pred Vladom FBiH


Naknade kasne

Zapadnohercegovačka županija je jedna od onih koja je pokušala urediti ovu oblast, te je prije nekoliko godina donesen zakon kojim je obvezna redovita mjesečna isplata rodiljskih naknada svim majkama kako zaposlenim tako i nezaposlenim. Redovita isplata je funkcionirala svega prvih nekoliko mjeseci, a danas nezaposlene majke prvu rodiljsku naknadu dobiju na djetetov prvi rođendan. Naime, prošle godine je Vlada ZHŽ-a donijela odluku kako će se rodiljske naknade za nezaposlene majke u iznosu od po 100 maraka mjesečno za šest mjeseci, plus 500 maraka za opremanje djeteta nastaviti isplaćivati izravno iz riznice odnosno iz Ministarstva financija dok će se rodiljske naknade za zaposlene majke isplaćivati preko Zavoda zdravstvenog zavoda ZHŽ-a. Posljednja isplata rodiljskih naknada nezaposlenim majkama bila je za rujan 2012. godine, dok je zaposlenim majkama rodiljska naknada isplaćena za prvih šest mjeseci 2013. godine. Prema riječima direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZHŽ-a Vilsona Crnjca dogovor je bio da će se zaposlenim majkama naknade isplaćivati od sredstava ZZO-a, te da će županija ta sredstva refundirati zavodu.


Nema novca

“Mi smo u ovoj godini isplatili 816.834, 35 maraka rodiljskih naknada za šest mjeseci, a od županije nismo dobili ni marke za refundiranje”, kaže Crnjac. Ističe kako to najbolje pokazuje da je financijsko stanje Zapadnohercegovačke županije jako loše. “Zbog teške financijske situacije županija nije u mogućnosti refundirati sredstva koja smo isplatili. Kakvo je stanje najbolje pokazuje situacija, odnosno tijek uplate nezaposlenim majkama kojima se naknade uplaćuju izravno iz riznice”, kaže Crnjac. Ističe kako ne zna kako će ići daljnji tijek isplate rodiljskih naknada zaposlenim majkama jer im je kao Zavodu prioritet osigurati sredstva za zdravstveno osiguranje građana, pa tek onda rodiljske naknade. Majke su ogorčene na ponašanje vladajućih i činjenicu da se one i njihova djeca stavljaju na posljednje mjesto.

Pročitano 109584 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering