kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Srijeda, 04 Siječanj 2017 09:13

Mozaik nastao od keramičkih pločica

Autor:  Večernji list | Ivan Kaleb Autor: Večernji list | Ivan Kaleb

Uređeno i privlačno dvorište i vrt Franjevačkog samostana na Humcu u Ljubuškom odnedavno krasi novo umjetničko djelo. Riječ je o zanimljivom mozaiku pod nazivom “Pohvala stvorova”, koji je nastao po motivima poznate istoimene pjesme sv. Franje Asiškog.

Djelo je to fra Ivana Tomića, novaka iz Mostara, koji se trenutačno nalazi u novicijatu na Humcu.

Mozaik je postavljen u jednoj kućici poviše samostana, prostoriji otvorenog tipa koja je služila za odmor i opuštanje u slobodno vrijeme, a sada je pretvorena u molitveni prostor.

Prema riječima mladog umjetnika, rad na mozaiku trajao je ukupno tri mjeseca, s tim što se nije radilo svaki dan, a potporu da ga uradi pružili su mu meštar novaka fra Stanko Mabić i njegovi kolege novaci koji su bili uz njega, pratili što i kako radi i po potrebi štošta pripomogli.

 

- Teško bolestan, pred svoju smrt sv. Franjo izriče tu veličanstvenu “Pohvalu stvorova” u kojoj hvali i veliča sva stvorenja Gospodinova - sunce, mjesec, zvijezde, zemlju, vjetar, zrak, oganj, vodu, plodove, oblake, živi svijet..., a čak na kraju i, kako kaže, sestru smrt koju ni jedan čovjek ne može izbjeći.

Mozaik pod nazivom “Pohvala stvorova” prikazuje put, kretanje iz noći u svjetlo, odnosno prema životu. Na lijevoj strani prikazana je smrt u obliku jednog hercegovačkog stećka, kao prolaznost ovoga života, zatim ide stablo u kojem je brat vjetar, potom brat oganj, brat mjesec, sestrice zvijezde, sestrica voda, korisna, ponizna, draga i čista, a na kraju smo uzeli malo umjetničke slobode i pokušali ubaciti malo Hercegovine - vinograd i staru humačku crkvu. Sv. Franjo je u sredini mozaika, često ga umjetnici prikazuju kao patnika, pokornika, međutim, ovdje smo ga željeli prikazati kao sretna čovjeka, unatoč bolestima i patnjama - objašnjava autor fra Ivan Tomić. Fra Ivan ima umjetnički dar, slika od malih nogu za svoju dušu, a za rad na mozaiku savjetovao se s akademskim kiparom Tonijem Kozarićem.

Zajedno su napravili skicu i onda je fra Ivan prionuo poslu. Korišteni su zanimljivi materijali - keramičke pločice, gres porculani i kamene pločice, a darovao ih je Anđelko Ostojić, vlasnik tvrtke Brotis. Površina mozaika je deset četvornih metara i mladi umjetnik je dosad za njega dobio pohvale i pozitivne kritike.

Pročitano 1344 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering