kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Ponedjeljak, 09 Siječanj 2017 23:00

Rojsova pukovnija izgubila spor s državom 'težak' 67,4 milijuna kuna

Autor: HINA Autor: HINA

Općinski građanski sud u Zagrebu odbacio je nepravomoćnom presudom zahtjev "Šezdesetšeste p", zadruge za izgradnju prometnica kojoj je na čelu umirovljeni general Hrvatske vojske (HV) Ljubo Ćesić Rojs, za isplatom čak 67,4 milijuna kuna za gradnju dionice autoceste

Čakovec-Goričan otvorene u lipnju 1997.


Zastupnici Ćesićeve zadruge u tužbi su isticali da su ugovorom iz 2005. "Šezdesetšestoj p." prenesena sva potraživanja prema državi nekadašnje "66 pukovnije" kao člana ortačke zajednice i to na temelju gradnje prometnica u ukupnom iznosu od čak 545,4 milijuna kuna, u što je uključena i cijena za radove na dionici "Čakovec-Goričan".

 

U tužbi navode da je nekadašnja "66. pukovnija" još 1996. počela izvoditi radove na području Hrvatske sa svojim strojevima i operativom kao kooperant Ministarstva obrane (MORH) te da je trebala ući u sastav MORH-a, no do toga nije došlo iako su svi pripadnici te pukovnije od MORH-a dobili odore s oznakama HV-a, iskaznice te su koristili gorivo, logistiku i strojeve s registarskim pločicama Hrvatske vojske.

 

Naglašavaju kako je s državom bilo dogovoreno da će se konačni obračun napraviti nakon što se riješi status "66 pukovnije" što nije bilo riješeno sve do 2002. kada su njezini pripadnici bili iseljeni iz njima dodijeljenih vojarni.

 

U tužbi stoji i da je "66 pukovnija" bila "ortačka zajednica koja je trebala biti prevedena u vojnu postrojbu Odlukom Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost RH (VONS) iz svibnja 1996." na temelju koje je tadašnji premijer Zlatko Mateša donio odluku da ta postrojba ide u izgradnju cesta u Hrvatskoj. Podsjećaju da su nakon raspuštanja te postrojbe njezini djelatnici vodili radne sporove kojima su htjeli dokazati status pukovnije kao vojne postrojbe, a koje su pravomoćno izgubili.

 

U međuvremenu "Šezdesetšesta p." se 2005. obratila državi za mirno rješenje spora do kojeg ipak nije došlo, a sud je 2009. odbacio tu tužbu. No, to je rješenje bilo ukinuto odlukom Županijskog suda te je "predmet vraćen na ponovno postupanje".

 

U ponovnom postupku ponovno je bila "pročešljana" dokumentacija u ovom sporu, ali i saslušani svjedoci među kojima i Ljubo Ćesić, ali i bivši ministar obnove i razvitka Jure Radić.

 

Sud je utvrdio da je tužbeni zahtjev Ćesićeve zadruge u cijelosti neosnovan.

 

"Niti vojna postrojba, niti ortakluk nemaju niti pravnu osobnost, niti poslovnu sposobnost. Stoga, tužitelj nije stekao prava. Kako status '66. Pukovnije' još nedvojbeno nije niti riješen, tužitelj nema niti ovlaštenja potraživati predmetnu isplatu", stoji u obrazloženju presude kojom se Ćesićevoj zadruzi nalaže i da državi nadoknadi čak 1,7 milijuna kuna parničnog troška.

Pročitano 2443 puta




Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering