kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Utorak, 10 Siječanj 2017 14:25

Investitori bacili oko na Vrgorac, žele graditi zračnu luku veću od onih u Splitu i Dubrovniku

Autor:  slobodnadalmacija.hr Autor: slobodnadalmacija.hr

Prije nekoliko mjeseci Vrgorac je u tajnosti posjetila skupina investitora koji predstavljaju grupu stranih ulagača s područja Europe i šire. Istina je da su na području od Dubrovnika do Splita tražili odgovarajuće mikrolokacije za izgradnju međunarodne zračne luke.

Paralelno su i provjeravali prostorne planove gradova i općina kako bi znali je li na kojem području moguće realizirati planiranu investiciju, koja bi bila veća od splitske i dubrovačke zračne luke.

I odgovarajuću lokaciju su pronašli tijekom vožnje autocestom, i to na području Vrgoračke krajine. Točnije, riječ je o zemlji na potezu od sela Dragljana, Kozice pa sve do Rašćana. Nalazi se južno od autoceste i pokraj Parka prirode Biokovo, a njezina velika prednost je što je riječ o kotlini koja je već sada po ravnini i preglednosti terena pogodna za ovaj projekt.

– Investitori su tražili plato koji bi imao minimalno tri kilometra ravne površine za sletnu pistu. S obzirom na blizinu Makarskog primorja, autocestu A1, dva izlaza s autoceste, međunarodne granične prijelaze, čvora A1 i koridora 5C, te spojnu cestu Ravča – Drvenik, naš Vrgorac smo im predstavili kao jedno od najznačajnijih čvorišta u ovom dijelu Dalmacije.

A kako je krajem 2016. godine cesta Ravča – Drvenik dobila lokacijsku dozvolu, projekt izgradnje aerodroma je tada ulagačima postao još zanimljiviji – kazuje Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca, kojemu su strani investitori prije nekoliko mjeseci pokucali na vrata.

 

ljportal.com - Ljubuški Portal

Već za vrijeme njihova prvog posjeta, zajedno su otišli do lokacije, a nakon samo deset dana investitori su ponovno došli izvidjeti teren, ovaj put sa pojačanjem – ekipom geodeta.

Geodeti su pročešljali teren, a vrijeme nisu gubili pa su u vrgoračkom uredu katastra odmah provjerili i imovinskopravno stanje tog područja, za koje Pranić tvrdi da je u potpunosti državno vlasništvo.

A da su investitori ozbiljno zainteresirani, dokazuje i treći dolazak u Vrgorac, ponovno s ekipom stručnjaka – ovaj put još brojnijom.

– Sa sobom su imali geodetske uređaje, ali i bespilotne letjelice kojima su snimili cijelu lokaciju – kaže Pranić, koji naglašava kako je sad na Gradu Vrgorcu i njemu kao gradonačelniku da na adresu Splitsko-dalmatinske županije pošalju službeni dopis kojim će zatražiti da prigodom izmjena i dopuna u Županijskom prostornom planu na ovom području omoguće zvjezdicu koja označava međunarodni aerodrom. Ta zvjezdica omogućila bi investitorima da započnu s prvim radovima na izgradnji međunarodnog aerodroma.

Već se, otkriva Pranić, o ovom projektu neslužbeno razgovaralo s predstavnicima Županije, međutim treba se i službeno zatražiti dobivanje željene zvjezdice na ovom dijelu županije.

– Naravno, to nije tako jednostavno i aerodrom neće niknuti preko noći, ali mi ćemo, kao jedinica lokalne samouprave, učiniti sve što je u našoj moći da ulagačima pripremimo teren i da dobijemo tu zvjezdicu koja je trenutno u Šestanovcu. Ali lokacija u Šestanovcu koja je planirana za izgradnju zračne luke je, koliko mi je poznato, uništena vjetroelektranama – govori Pranić, koji dodaje da u Vrgorcu zasigurno još nekoliko godina neće biti izgrađen aerodrom, ali uvjeren je da se u skorijoj budućnosti može realizirati.

– Izgradnjom aerodroma svakako bi se podigao turistički potencijal cjelokupne Dalmacije, otoka, Makarskog primorja i naše Vrgoračke krajine na 'entu' potenciju, a Vrgorac bi postao prometno središte Dalmacije. Također, utjecali bi i na razvoj zapadne Hercegovine. Međutim, bez izmjene Prostornog plana županije i grada Vrgorca nema ničega. To je osnovni preduvjet za realizaciju projekta – napominje Pranić.

Aerodrom bi, kaže nam prvi čovjek Vrgorca, bio veći od dubrovačkoga i splitskoga, a o kojim ciframa su investitori na održanim sastancima govorili, nije nam otkrio. Međutim, s obzirom na sve što nam je Pranić kazao, stjuardese bi vrlo brzo na nebu iznad Tinova grada mogle izgovarati: "Cijenjeni putnici, vežite se! Slijećemo u zračnu luku Vrgorac."

Pročitano 2662 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering