kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Subota, 14 Siječanj 2017 14:44

Na psihijatriji se svake godine liječi 500 osoba koje je “život slomio”

Autor: Marija Medić Bošnjak | Večernji list Autor: Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Velik dio populacije lagano ubijaju svakodnevnica i društvo u kojem živimo. Riječ je o nedostatku radnih mjesta, besperspektivnosti, nesigurnosti, kriminalu, dostupnosti alkohola i droga. Sve to pridonosi sve lošijoj mentalnoj slici društva.

“Zgrada u kojoj smo smješteni napravljena je šezdesetih godina prošlog stoljeća i tu je prije bio plućni odjel s obzirom na to da se radilo o vremenu kada je ovim prostorima harala tuberkuloza. Vjerojatno u našem preseljenju iz kruga stare bolnice u ovu zgradu ima i neke simbolike jer danas su mentalne poteškoće među vodećim bolestima”, priča nam predstojnik Klinike za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dr. Miro Klarić. Naglašava kako je upravo stres među uzročnicima brojnih bolesti te da u velikoj mjeri ima utjecaja na mentalna oboljenja, kojih je na ovim prostorima sve više. Iako na spomen psihijatrije mnogi pomisle na osobe s najtežim shizofrenim psihozama, kroz ovu zgradu prođe mnogo više onih s lakšim dijagnozama. Odnosno onih koje je, kako kaže dr. Klarić, “život slomio”.

Njih je godišnje 500 dok je ukupan broj onih koji se liječe na Klinici za psihijatriju 900 bolesnika. Od toga je više od pola onih koji imaju bolesti ovisnosti i neurotske bolesti, depresije, traume, psihosomatske poremećaje, posljedice stresa, anksiozne poremećaje. I dok broj oboljelih od teških psihoza posljednjih godina stagnira, osoba koje liječničku pomoć traže zbog depresije sve je više. Tako su prošle godine u ovoj klinici liječena 62 pacijenta kod kojih su se prvi put pojavile teške psihoze, a čak 100 onih s depresijom.

“Cijelo je društvo depresivno, mi nismo ni svjesni koliko dok se ne distanciramo. Rat je užasan, međutim, mnogo ljudi smatra kako nam je poraće mnogo teže”, kaže dr. Klarić. Naglašava kako velik dio populacije lagano ubijaju svakodnevnica i društvo u kojem živimo. Riječ je o nedostatku radnih mjesta, besperspektivnosti, nesigurnosti, kriminalu, dostupnosti alkohola i droga. Mnoge psihički ubija odlazak djece u inozemstvo. Sve to pridonosi sve lošijoj mentalnoj slici društva. Najviše pacijenata u ovoj klinici je iz Mostara, ali pomoć zbog mentalnih poteškoća, kao i raznih ovisnosti tu traže osobe iz svih dijelova Hercegovine.

Suvremeno liječenje

Njihove priče su različite, ima ih starijih, mlađih, djece, alkoholičara, ovisnika o teškim drogama, ali svima njima timovi ove klinike pružaju vrhunske usluge liječenja. Naime, premještanjem Klinike za psihijatriju u zgradu bivšeg dispanzera značajno su se poboljšali uvjeti i mogućnosti razvoja psihijatrijske službe.

Pročitano 1685 puta




Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering