kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Subota, 14 Siječanj 2017 15:20

Josip Jelinić: Sjećanje na pokojnog Martina Peru Borasa

Autor: Radio Ljubuški Autor: Radio Ljubuški

13. siječnja 2010. u SK Bolnici u Mostaru, nakon kratke i teške bolesti, u 55. godini života, umro je profesor Martin Pero Boras s Hardomilja. Profesor Boras je podučavao glazbu mnogim generacijama franjevačkih sjemeništaraca i novaka na Humcu, predavao u više škola,

a uz njegovu pomoć i vodstvo djelovale su brojne glazbene sekcije u bratstvima FRAME u Hercegovini

Josip Jelinić je u povodu sedme obljetnice njegove smrti objavio prigodno sjećanje na svom facebook profilu. Tekst prenosimo u cijelosti bez ikakvih izmjena. Pročitajte:

 

 

Prvi čovjek koji je velik broj djece u Ljubuškom i šire, motivirao za pjevanje, pa tako i mene je bio Peča. Sjećam se, bio sam možda drugi razred Osnovne škole, svaki petak se mladi iz sela sastajali i išli na „Pjevanje“ . Najbolja druženja i prve ljubavi su se formirale na pjevanju. To je bila Renesansa.
Ono po čemu ću uvijek pamtiti Peču je način na koji je slavio Boga.


Kad čitaš neke stvari u Bibliji: Bog je nekako posebno volio Davida. Zašto Davida? Zato što je David neprestano slavio Boga. Neprestano!! Ja bi rekao da je Peča, Žabarski David. Cijeli svoj život je posvetio slavljenju Boga. Pjevanju, sviranju, podučavanju...


Mislim da je zato umro sa osmijehom na licu. Mislim da je on odabran, i te kako. Peča je imao tu sreću da je i na zemlji i na nebu, živi (o) u raju. Na zemlji je živio na Žabaru, to ti je ko u raju a na nebu sada svira gitaru sa Anđelima. Kaže ona izreka :“Tko pjeva, dvaput moli“ . Zamisli onda šta je Peča izmolio, kad je cijeli svoj život pjevao slavljeničke pjesme.


Ja osobno to ne moram zamisliti jer sam vidio nedavno polovicu tih blagoslova, kad sam išao na kavu u Pečine obitelji.


Prvi blagoslov je skakao po kući, provlačio se iza kauča i bacao se na parket ko da skače u bazen a drugi blagoslov je čak 3 sekunde bio miran. Onda je naravno počeo udarat šakom boce od soka. Po opisu se baš i ne bi reklo da su ovo blagoslovi ali nakon što porazbijaju sve, okrenu kuću naopako, odrade to što trebaju. Poslije svega toga, onaj trenutak kad se nasmiju-„osmijeh prešao igricu“. To su naravno Martin i Damjan, Žabarski Mokri Banditi. A gdje još Petrina karizma i Lucina bagra kad naraste. Mislim da ovih 7 godina sjećanja na Pečinu smrt ne bi trebalo biti nešto tužno. Peča je jedini čovjek kojeg sam vidio da je umro sa osmijehom na licu. Ali najveća poanta ovoga je što Pečina pjesma i dalje traje. Kad odeš na bolje mjesto, a nakon tvog odlaska, dođe na svijet tvojih 5 novih nasljednika. Mislim da je ova slika čist prikaz istinske radosti, plodova odlaska na bolje mjesto i čist dokaz da gore na nebu ima neka ekipa što moli za nas ovdje.

 

Josip Jelinić

 

 


21. veljače 2011. dodijeljena su javna priznanja općine Ljubuški za 2010.godinu. Povelja - nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Prof. Martinu Peri Borasu.


 

 

 

Pročitano 7742 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering