kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Nedjelja, 22 Svibanj 2016 11:53

Posljednji ispraćaj brigadira HV-a Stjepana Nižića

Autor: Ante Botić | ferata.hr Autor: Ante Botić | ferata.hr

Mnoštvo ljudi okupilo se jučer na splitskom groblju Lovrinac, na posljednjem ispraćaju brigadira Hrvatske vojske Stjepana Nižića.

Stjepan Nižić rođen je 1964. u selu Crveni Grm u općini Ljubuški. Posljedni pozdrav hrvatskom domoljubu, ratniku, časniku, prijatelju i nadasve dobrom čovjeku odali su rodbina, prijatelji, suborci i kolege iz njegove 4. brigade, SZOP-a Sinj i HRM-a, među kojima su bili generali Ante Gotovina, Damir Krističević i Boris Šerić, komodor Ivica Tolić, saborski zastupnik Miro Bulj, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, prijatelji iz njegovog Ljubuškog, Vrgorca, Splita, Sinja i Šibenika.

U ime svih prijatelja i suboraca od Stjepana Nižića dirljivim riječima oprostio se njegov prijatelj i suborac, general bojnik Damir Krstičević, ratni zapovjednik legendarne 4. brigade u kojoj je pokojni brigadir Nižić bio od samih početaka njenog osnivanja. Brzojav sućuti obitelji pokojnog brigadira Nižića uputio je i vojni ordinarij Jure Bogdan.

Na samom početku Domovinskog rata Stipe Nižić dragovoljno se uključio u njenu obranu i bio je prvi zapovjednik samostalne vrgoračke satnije, koja je sredinom ljeta 1991. godine priključena 4. brigadi ZNG-a. Zajedno sa svojim suborcima Stjepan Nižić je sudjelovao u svim ratnim operacijama gdje je bila 4. brigada, u kojoj je obnašao značajne časničke dužnosti. Između ostalih, bio je zapovjednik bojne i pomoćnik načelnika stožera brigade za ONP. Uz ratne dužnosti u 4. brigadi Stjepan Nižić je određeno vrijeme obnašao i dužnost zapovjednika Domoranske pukovnije ‘Stjepan Radić’ Ljubuški. Nakon 4. brigade, Stjepan Nižić obnašao je najviše zapovjedne dužnosti u Središtu za obuku pješaštva mladih ročnih vojnika u Sinju. Bio je načelnik stožera i zapovjednik središta.

Prerana smrt brigadira Stjepana Nižića zatekla je na visokoj časničkoj dužnosti u sastavu HRM-a. Za svoj veliki doprinos u Domovinskom ratu i u mirnodopskom razvoju OSRH Stjepan Nižić odlikovan je brojnim odlikovanjima RH.

 

Pročitano 1034 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering