kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Utorak, 03 Studeni 2015 22:41

Poticaji za samozapošljavanje u poljoprivredi: Otvorite vlastiti OPG, Federacija snosi doprinose!

Autor: Brotnjo.info | Lj::portal Autor: Brotnjo.info | Lj::portal

Za sve one koji su nezaposleni, a planiraju se baviti poljoprivrednom proizvodnjom stigle su dobre vijesti. Budući da je u posljednih pola godine u ekspanziji sadnja smilja i drugih kultura mnogi poljoprivrednici su registrirali vlastita Obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG).

Nositelji OPG-ova i oni koji će to tek postati, a nisu zaposleni i nalaze se na zavodu za zapošljavanje, mogu podnijeti zahtjev za poticanje samozapošljavanja.


U protekli ponedjeljak u Sarajevu je potpisan Sporazum između Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalnog zavoda za zapošljavanje o realizaciji Programa sufinanciranja samozapošljavanja i zapošljavanja u oblasti poljoprivrede za 2015. godinu. Program se odnosi na poticanja samozapošljavanja i zapošljavanja u novoregistriranim i već postojećim poslovnim subjektima (obrtima) u oblasti poljoprivrede, a ciljnu grupu čine osobe registrirane na evidenciji nezaposlenih u Federaciji BiH koje su upisane u registar poljoprivrednih gospodarstva (RPG) i registar klijenata Federacije BiH.

 

Za realizaciju Programa predviđena su sredstva u iznosu od 3.000.000,00 KM koje će osiguratu Federalni zavod za zapošljavanje u iznosu od 1.500.000,00 KM i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 1.500.000,00 KM. Realizacija Programa provodit će se zajedno s županijskim službama za zapošljavanje.

 

Cilj Programa je omogućiti poticaj za osobe sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH radi samozapošljavanja i zapošljavanja u novoregistriranim i već postojećim poslovnim subjektima (obrtima) u oblasti poljoprivrede.
U prvoj godini isplata 100% obveznih doprinosa!

 

Zavod za zapošljavanje će iz zajedničkih sredstava osobama, kojima se odobre poticajna sredstva, nakon što registriraju poljoprivrednu djelatnost i otpočnu sa radom mjesečno isplaćivati/refundirati poticajna sredstva:

 

u visini od 100% iznosa obveznih doprinosa za prvih 12 mjeseci (I godina),
u visini od 50% iznosa obveznih doprinosa u razdoblju od 13 do 24 mjeseca (II godina),
u visini od 50% iznosa obveznih doprinosa u  razdoblju u od 25 do 36 mjeseci (III godina),
u visini od 75% iznosa obveznih doprinosa u drugoj i III trećoj u slučajevima gdje su aplikanti žene ili mlade osobe dobi do 35 godina.
Program možete pogledati ovdje.

Pročitano 4882 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering