kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Srijeda, 30 Prosinac 2015 08:11

Poljoprivrednici upozoravaju ministra Šarovića na zaštitu domaćih proizvoda

Piše: Z.N. | Fena Piše: Z.N. | Fena

Seljački savez Federacije BiH i Koordinacija federalnih udruga i saveza poljoprivrednih proizvođača Federacije BiH uputili su otvoreno pismo ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću u kojemu zahtijevaju zaštitu domaće proizvodnje svinjskoga i junećega mesa te voća i povrća.


U pismu se navodi kako se proizvodnja svinjskoga mesa u Bosni i Hercegovini nalazi pred izumiranjem uslijed nelegalnoga i nekontroliranoga uvoza svinjskoga mesa iz EU i zemalja CEFTA-e.


“Kao što Vam je poznato, naši farmeri u BiH također proizvode svinjsko meso, istina ne u dovoljnim količinama koje su nam potrebne, međutim, te količine bi bile daleko veće kada bismo imali ravnopravne uvjete tržišta kao ‘stranci’. Da apsurd bude veći, i pored nedostatne domaće proizvodnje, imamo znatne viškove tovnih svinja.


U našim uvjetima cijena koštanja proizvodnje jednoga kilograma žive mjere svinja težine 110 kg je od 2,80-2,90 KM/ kg bez PDV-a. U isto vrijeme, u tržnim centrima se nude uvezene svinjske polutke po cijeni od 3,45 KM + PDV. Ako se uzme u obzir randman klanja, trošak klanja, trošak prijevoza iz EU i trgovačka marža, dolazimo do zaključka kako je cijena jednoga kilograma žive svinje u EU i zemljama CEFTA oko 2,00 KM/kg“, navodi se u pismu ministru Šaroviću.


Poljoprivrednici navode kako se iz gore navedenoga vidi da je u ovako otvorenom tržištu nemoguće proizvoditi svinjsko meso u Bosni i Hercegovini.


“Mi farmeri ne želimo kalkulirati o čemu se tu zapravo radi – o skrivenim subvencijama ili o robi sumnjive kvalitete. Međutim, nemamo apsolutno nikakve dileme u pogledu obveze države da zaštiti svoje hranitelje od ovakve nelojalne konkurencije.


Stoga, ovim putem zahtijevamo da se uvede zaštitna mjera na uvoz svinjskoga mesa svih kategorija u visini od 1,50 KM /kg u trajanju od 200 dana”, navodi se u pismu.


Poljoprivrednici navode kako je gotovo ista situacija i s junećim mesom gdje se uvoze prednje četvrti po cijeni od 5,30-5,70 KM /kg. Cijena koštanja tovne junadi je 4,50 KM/kg žive mjere. Ako se uzme u obzir prosječna cijena četvrti od 5,50 KM/kg, dolazi se do zaključka da je cijena žive mjere junadi u EU oko 3,00 KM /kg što je, kako navode, nemoguće.


“Napominjemo Vam da su nam odlično poznate kalkulacije proizvodnih cijena koštanja junadi u zemljama EU. Iz gore navedenoga proizilazi da se radi o klasičnom dampingu po osnovi skrivenih podsticaja od izvoznika ili se radi o robi koja je sumnjive kvalitete. Ovom prigodom tražimo da se uvede privremena mjera u trajanju od 200 dana opterećenjem pri uvozu svih kategorija junećega i goveđega mesa u iznosu od 2,50 KM/ kg”, navode poljoprivrednici.


U pismu poljoprivrednici upozoravju i na loše stanje kada je u pitanju voće i povrće.

“Iako je opće poznata stvar kako se u BiH proizvodi izuzetno kvalitetno voće i povrće, ono teško ili nikako ne dospijeva na police trgovačkih lanaca, zbog neuređenosti domaćega tržišta, a te iste police su istovremeno natrpane uvoznim proizvodima sumnjivoga podrijetla, kvalitete i zdrastvene ispravnosti. Znajući kako BiH izdvaja najmanje subvencije u regiji, a i šire, za poticanje domaće poljoprivredne proizvodnje, samim time naše voće i povrće ne može biti konkurentno ni na domaćem tržištu. Stoga, ovim putem zahtijevamo da se uvede zaštitna mjera na uvoz svježega voća i povrća (osim tropskoga i suptropskoga, odnosno egzotičnoga) u iznosu 0,25 KM/kg”, navode poljoprivrednici.


U pismu resornom ministru Šaroviću spomenut je i izvoz domaćih proizvoda u Tursku i Rusiju.

“Istina, prema neprovjerenim ali veoma indikativnim informacijama kojima raspolažemo na terenu, prilikom izvoza mesa u Tursku, već je bilo zlouporaba i taj posao će najvjerovatnije doći u problem. Mi seljaci, domaćini, nikako ne razumijemo zašto prepuštati (prodavati, izdavati) naše tržište (tržište BiH) nekome drugom, koji uvozi meso, najblaže rečeno sumnjive kvalitete i tim mesom hranimo (čitaj – trujemo) našu djecu. Zauzvrat, mi pored svog tržišta tražimo (prosimo, molimo) da nam neke zemlje uzimaju našu robu (svježe meso vrhunske kvalitete)”, navodi se u pismu.


“Da nas ne bi, kao mnogo puta do sada, pogrešno razumjeli, mi se ne zalažemo za zabranu uvoza, naprotiv, ali se mora zaštiti domaća proizvodnja strogom kontrolom na granicama, u laboratorijima i kroz deklariranje mesa, voća i povrća.


Ovo tim prije zato što su ovolike razlike između cijena koštanja domaćega proizvoda i maloprodajnih cijena uvezenoga mesa, voća i povrća. Ako se ovako nastavi, nije teško zaključiti kako ćemo ostati bez proizvodnje svinjskoga i junećega mesa, te voća i povrća kao i ostalih poljoprivrednih proizvoda.


Ako država smatra da može namiriti razliku iz budžeta, mi i u tom slučaju nemamo ništa protiv, ali nam morate omogućiti jednu lojalnu konkurenciju na našem tržištu. Ako to ne budemo imali, znači kako nam se ukida pravo na rad, a samim time pravo i na život, a to je priznat ćete, već u suprotnosti i s međunarodnim konvencijama i problem dobiva sasvim drugu dimenziju”, navodi se u pismu.


Poljopriovrednici navode kako su mnogo puta do sada pokazali da su ozbiljni ljudi, domaćini koji vode računa o obitelji, te i ovaj put napominju kako znaju “da su i socijalne prilike u BiH vrlo teške”.


“Stoga, kao hranitelji naroda, predlažemo da sva sredstva koja se naplate po ovoj osnovi budu usmjerena na poseban račun i dodijeljena socijalno ugroženima. Naravno, izričito zahtijevamo punu transparentnost svih aktivnosti u ovom poslu, kako bi bile izbjegnute sve eventualne malverzacije”, navodi se na koncu pisma Seljačkoga saveza Federacije Bosne i Hercegovine ministru Šaroviću koje potpisuje predsjednik Saveza Dragan Pavlović.

 

Pročitano 1140 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering