kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Utorak, 03 Svibanj 2016 13:03

VIDEO: U ŽZH nezadovoljni Nacrtom novog zakona o turizmu

Autor: Ivana Bešlić – Penava | FTV Autor: Ivana Bešlić – Penava | FTV

Zakon o turističkim zajednicama i promicanju turizma u Federaciji proglašen je neustavnim još polovicom 2014. Turističke zajednice od tada djeluju bez zakonskog okvira. Nacrtom novog zakona koje je izradilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma posebno su nezadovoljni u Županiji Zapadno-hercegovačkoj.

Susjedi već predviđaju rezultate turističke sezone – a nije ni počela. Domaćim vlastima – godinu i pol dana treba da prepišu Zakon. I kad konačno predlože Nacrt – odgovara samo interesnim skupina. Onima – koji na turizmu zarađuju.

 

„I u zakonu o turističkim zajednicama u RH postoji Zakon o plaćanju članarina turističkim zajednicama i stopa tih članarina je 4 puta veća nego u BiH i nitko tamo ne postavlja pitanje kako to nije dobro. Naravno da je osnovica ukupan prihod, međutim kod nas se plaća samo 0, 05 posto od ukupnog prihoda i nitko me ne može uvjeriti kako je to parafiskalni namet“, kazao je Grgo Mikulić, direktor Turističke zajednice ŽZH.Prihodi Turističke zajednice samo od boravišne pristojbe neće biti dovoljni ni za uredski materijal. Projekata opet neće biti.

 

„Kao partneri na više projekata imamo vrlo dobru suradnju sa Turističkom zajednicom i nažalost sada kada su otvoreni novi IPA fondovi dok se čeka novi Zakon mi gubimo jednog vrlo važnog partnera koji ima reference i koji bi mogao financijski sudjelovati u projektu i samim time donijeti nove aktivnosti i promovirati turizam u ŽZH“, tvrdi Ivan Jelčić, ravnatelj Razvojne agencije ŽZH.

 

Novi zakon više će uzeti nego dati turizmu. Za Hercegovinu, bogatu turističkim potencijalima – ističe Mikulić – ima samo jedno rješenje.

 

„Utemeljenje turističke zajednice područja koja bi funkcionirala kao destinacijski menadžment jer je Hercegovina kao regija zapravo jedna destinacija kad se normalno promatraju turističke destinacije“, pojasnio je Mikulić.

 

Turistička zajednica u posljednjih godinu dana bila je prisiljena obustaviti sve projekte. Čekajući na novi Zakon – propušteni su javni pozivi – novac iz Europske unije.

Pročitano 1028 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering