kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Nedjelja, 12 Lipanj 2016 10:20

Zašto ne bi i Ljubuški: Imotski ima već sto vila s bazenima za turiste

Autor: Ružica Mikačić | Slobodna Dalmacija Autor: Ružica Mikačić | Slobodna Dalmacija

Nakon što je Imotska krajina u posljednjih šest godina za više od deset puta povećala broj kuća za odmor, ovih dana je registriran i stoti smještajni objekt u tom dijelu dalmatinskog zaleđa koji se tako brzim koracima smješta na turističku kartu Hrvatske s vrhunskim objektima.

Samo od Uskrsa ove godine na tržište je stavljeno čak 30 novouređenih vila, pa se tako njihov broj svake godine povećava za 50 posto! Tako Imotska krajina koja je još 2006. godine imala tek dva mala smještajna objekta, u ovu poslovnu godinu ulazi s dva hotela, jednim kampom, 13 pansiona i čak 84 luksuzne kuće za odmor koje gotovo sve imaju i bazene.

 

Dovoljno je kazati kako su Imoćani od 2010. godine u ugostiteljske objekte za smještaj turista investirali ukupno oko sedam milijuna eura, pretvarajući djedovinu u suvremenu turističku ponudu koje se ne bi posramila ni razvikana Toskana ili Provansa.

 

A maštovite, uglavnom kamene kuće koje su gotovo preko noći našle put do srca izbirljivih europskih gostiju koji su otkrili ljepote dalmatinske unutrašnjosti, najviše je u samom Imotskom koji sada na tržište stavlja 30 vila za odmor, u Prološcu i Podbablju ih je petnaestak, pa u Vinjanima Donjim i Gornjim, Zmijavcima, Grabovcu...

 

Zelena 'rivijera'

Sve u svemu, prava mala zelena "rivijera" nastala je u srcu Dalmatinske zagore koja u ovogodišnju sezonu ulazi s odličnim rezervacijama za sljedećih 15 do 20 tjedana, o čemu mnogi iznajmljivači apartmana na priobalju još uvijek mogu samo sanjati.

 

- Prema sadašnjim rezervacijama, kuće koje su lani stavljene na tržište rezervirane su ove godine 10 do 12 tjedana, a one koje rade već više godina imaju zauzetost od prosječno 17 tjedana. Najduže radi najluksuznija kuća u Zmijavcima koja je puna 20 tjedana. Naši domaćini uglavnom rade preko agencija, a prvi gosti stižu već krajem svibnja i Imotska krajina će ih primati u svoje luksuzne vile s bazenima sve do listopada - kaže nam Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imotski.

 

Iako se većina kuća nalazi samo tridesetak kilometara od Makarske rivijere, struktura gostiju koji dolaze u dalmatinsko zaleđe potpuno je drukčija od one na priobalju. Naime, dok se na obližnjim rivijerama odmaraju ponajviše Česi i Poljaci, pa tek zatim Nijemci i ostali gosti, u Imotskoj krajini odmaraju se uglavnom Nijemci kojih je čak 60 posto među gostima, 30 posto je Skandinavaca, a onda slijede Poljaci i Francuzi. Najčešće kuće iznajmljuju obitelji ili više njih zajedno, a kuće mogu primiti od osam do čak 20 ljudi istodobno.

 

Porast 50 posto

- Ove godine očekujemo oko 30 tisuća noćenja u svim smještajnim objektima u Imotskoj krajini i to bi trebao biti rast od 50 posto u odnosu na lani. Da bismo naše goste učinili zadovoljnijima, od 11. lipnja Turistička zajednica ponudit će jednom tjedno besplatno turističko vođenje Imotskim za sve naše goste i to će trajati sve do rujna.

 

Zbog velikog broja domaćina koji iznajmljuju kuće, uskoro ćemo organizirati i Udrugu iznajmljivača Imotskog. Lanjske godine na svim mrežama kojima se ocjenjuju usluge naših domaćina, nije bilo niti jedne loše kritike i na to smo posebno ponosni - kaže nam Kolovrat, naglašavajući kako je nužno osmišljavati dodatne sadržaje i događanja koje će gostima obogatiti boravak u njihovu kraju iz kojega se za samo jedan sat vožnje stiže u čak deset različitih atraktivnih mjesta u okruženju.

 


Ministar se boji da ih je puno

Na upozorenje ministra turizma Antona Klimana kako se boji da će Dalmatinska zagora imati previše kuća za odmor, Kolovrat kaže kako nema straha od toga.

 

U usporedbi s Istrom, u Dalmatinskoj zagori je puno više prostora, a sadašnjih stotinu kuća daleko je od prevelikog broja, kažu Imoćani. Naime, zelena unutrašnjost Istre već ima više od 160 takvih kuća, a puno je manja površinom, pa Imoćani ocjenjuju kako oni još imaju prostora za rast.

Pročitano 2950 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering