kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Subota, 17 Rujan 2016 15:21

O urodu grožđa u Hercegovini: Grožđa će biti manje, ali je topao kolovoz osiguralo dobra vina

Autor: Dušan Musa | Radio Čapljina Autor: Dušan Musa | Radio Čapljina

Obilježje rujnu u južnom dijelu Hercegovine, daje berba vinskih sorti grožđa, jedan od najvažnijih poslova u agraru. Tako je još od vremena Rimljana, dakle, najmanje 2000 godina. Ni ova godina nije iznimka, a već petnaestak dana „vinska groznica“ trese Hercegovinu,

prate se vremenske prognoze i tehnološka zrelost, grožđa, što je kod većih vinogradara postao posao koji se podrazumijeva.

Odgovor na pitanje o berbi i očekivanjima, potražili smo od agronoma Mladena Gašpara, savjetnika za vinogradarstvo u Federalnom agromediteranskom zavodu iz Mostara, koji kaže:

 

„Berba je krenula, ranije sorte su dozrjele, pa se beru, u prvom redu neke sorte koje su introducirane u zadnjih dvadesetak godina – chardonnay, crni pinot, a na nekim terenima beru se vranac, pa i žilavka. Tehnološka zrelost je postignuta za većinu sorti, čemu je doprinio vreli kolovoz koji je pospješio zrenje grožđa.

 

Berba kod nas „šeta“ dvadesetak dana, zavisno od vegetacije i godine, ovogodišnja će po meni, biti prosječna. Početkom devetog beru se rane sorte, a naše sorte – žilavka i blatina, glavni kultivari, naše glavne sorte obično berba kreće iza 15-og, pa damo do 25-og, tako će i ove godine biti pa se može reći da je u tom smislu, godina prosječna. Zrelost grožđa trenutačno je dostigla takvu razinu tako da svaki vinogradar posebno, može analizom na osnovu omjera šećera i kiselina, odrediti pravo vrijeme za berbu“, kaže savjetnik Gašpar, koji na upit kakva je godina bila s tehnološkog aspekta, ističe:

 

 „Godina je bila rekao bih, šarena. Ova godina je specifična, po proljeću koje je bilo vrlo rano, što se tiče kretanja vegetacije, onda je uslijedilo zahlađenje, krajem travnja. Na nekim terenima došlo je do izmrzavanja, onda su u svibnju temperature također šetale, pa smo prvi puta u zadnjih tridesetak godina imali specifičnu oplodnju. Kod dijela vinogradara žilavka, pa i neke druge sorte, podbacile su u oplodnji. To se često događa kod blatine, a ove godine je loše prošla i žilavka. Vjerojatno su po srijedi neki fiziološki poremećaji, loza je bila jako bujna, a cvjetovi se nisu otvarali, propadali su, pa imamo smanjen urod kod puno vinogradara, posebice žilavke. Čak i mi u Zavodu imamo smanjenje uroda na pokusnom vinogradu, chardonneya i merlota koji nikada nije podbacio.

 

-Dakle, grožđa, odnosno vina će biti manje od prosjeka?
-Sigurno će ga biti manje, ali kvaliteta će kod većine vinogradara, biti dobra, ono što je ostalo, šećeri će i kiseline sigurno biti u redu, tako da možemo očekivati manji urod, ali dobra vina“, naglašava savjetnik Gašpar.

 

Iako dio vinogradara već kuša mošt, a na tržištu se pojavilo i makedonsko grožđe po cijeni od 1 KM za kilogram, dojam je da vinogradari ne žure. Zasluge za to pripadaju svakako i meteorolozima koji prema dugoročnim prognozama, najavljuju lijepo i sunčano vrijeme, pa je očito da žurbe neće biti, a trganje bi se moglo protegnuti sve do početka listopada.

Pročitano 861 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering