kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Utorak, 27 Rujan 2016 15:13

Plavi jezik hara Hercegovinom: Nestaju cijela stada!

Autor: Dnevni list Autor: Dnevni list

Na području Hercegovine pojavila se bolest „plavi jezik“, koja je desetkovala brojna stada po selima, osobito u istočnoj Hercegovini. Stočari trpe velike materijalne štete, a neki od njih nam izjavljuju da bi najradije digli ruke od stočarstva.

Prenose je komarci

Poznati mostarski  veterinar Stjepan Prgomet, koji otkako je u mirovini kod Mostarskoga blata ima i svoje stado, kaže nam da i on ima informacije da se bolest pojavila, na području Nevesinja i šire.

 

Primjerice, i s područja Stoca stižu informacije da kod ljudi masovno ugibaju ovce. Direktor stolačke veterinarske stanice Željko Marić potvrdio nam je da se bolest pojavila, a do sada je potvrđena u najmanje jednom slučaju, dok se sumnja da je ona uzrok ugibanju stoke i u drugim domaćinstvima, međutim vlasnici odbijaju analizu krvi zbog skupoće. Naime, analiza se po grlu plaća 25 maraka, pa je to za stočare, koji ionako trpe veliku štetu zbog ugibanja stada, preveliki izdatak. Najgore je što za „plavi jezik“ nema lijeka, a jedina je opcija eutanazija životinje. Prema Prgometovim riječima bolest je to koja napada samo preživače, kako pitome, tako i divlje, a stvara velike materijalne štete. Pozitivno je što ne prelazi na čovjeka, ali ni s životinje na životinju.

 

„Prenose je komarci i zapravo osnovni cilj preventive je da se eliminiraju komarci, jer ako nema komaraca, onda nema ni bolesti“, pojašnjava Prgomet.
Simptomi su pak ovakvi;  životinja slini, jezik joj se povećava i otiče, dobiva visoku temperaturu,  a smanjuje joj se apetit. Oboljele životinje nisu za konzumacije.

 

„Ma što ću vam pričati. Sve svoje stalne kupce sam odbio, a janjce koljem i bacam u jame. Ne bih ih ni ja jeo, pa ih ne bih nikome ni prodao. Uginulo mi je 20 ovaca“, kaže nam jedan od vlasnika stada u stolačkim Dubravama. Mediji izvještavaju da je bolest aktualna i u Bosni, gdje ugiba po trećina stada, a formirani su i stožeri za suzbijanje bolesti, što je slučaj u selima na Majevici. Ključno pitanje je hoće li stočari dobiti nadoknadu od države za oboljela grla, na što zakonski imaju pravo. Međutim, u ovakvim slučajevima obično konkretna pomoć izostane, sve se opravda manjkom novca, i na koncu padne na leđa vlasnika stada. Uz veliku nezaposlenost i težak život u istočnoj Hercegovini, ovo je dodatni udarac za sve oni koji pokušavaju nešto zaraditi u vlastitom domaćinstvu.

Pročitano 856 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering