kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Petak, 14 Listopad 2016 12:52

Prije će do posla dobar mesar nego magistar

Autor: Dnevni list Autor: Dnevni list

Premda se Mostar gotovo pa svakodnevno spominje u kontekstu neodržavanja izbora, malo tko priča o vojsci nezaposlenih, među kojima su i gotovo dvije i pol tisuće onih koji na vitrinama drže fakultetsku diplomu.


Koncem rujna na evidenciji Službe za zapošljavanje na razini općine Mostar evidentirane su 16.483 nezaposlene osobe, od toga 8.748 žena, a među nezaposlenim osoba u općini Mostar evidentirane su 2369 osoba sa akademskim obrazovanjem.

Nezaposlenih pravnika 280

„Od toga 670 nezaposlenih osobe ima viši stupanj obrazovanja, ili su prvostupnici, dok 1699 nezaposlenih osobe ima visoku stručnu spremu ili zvanje magistra struke.  Od ovih potonjih, najviše su zastupljeni pravnici (280), ekonomisti (139), profesori engleskog jezika (109), inženjeri agronomije (100), itd“, kazali su Dnevnom listu iz Službe za zapošljavanje HNŽ.


Nasuprot velikom broju nezaposlenih stoji mala potražnja za radnicima, barem putem županijske Službe za zapošljavanje.


„Broj potencijalnih djelatnika koje poslodavci traže izravno od Službe varira od mjeseca do mjeseca. Prosječno, on iznosi oko 30 osoba za općinu Mostar. Valja napomenuti da osim izravnih potražnji od poslodavaca, Služba prikuplja sve ponude i potražnje za djelatnicima i iz drugih izvora ( tisak, internet), te ih objavljujemo na našoj web stranici i oglasnim pločama“, kazali su. Ovim tempom ponude i potražnje svi nezaposleni radnici u Mostaru zaposlili bi se za nekih 45 godina, koju brojku dobijemo kada shvatimo da se godišnje službenim putem traži 360 radnika, a nezaposlenih je šesnaest i pol tisuća. Pa i ako pribrojimo još toliko onih koji posao dobiju mimo oglasa i natječaja, ipak su u pitanju godine čekanja na prvi posao u Mostaru.

 

Traženi zidari, tokari, mesari

Analizirajući potražnju kadrova, kod visoke stručne spreme najtraženiji profili su inženjeri elektrotehnike, građevine, farmaceuti kao i specifična informatička zvanja.


„Kada pričamo o srednjoj stručnoj spremi najtraženiji profili su: zidar, tesar, tokar, mesar, pekar, slastičar. Valja napomenuti da se na evidenciji Službe za zapošljavanje nalaze osobe traženih profila koji ne posjeduju odgovarajuće vještine, što im smanjuje mogućnost zaposlenja“, ističu iz županijske Službe za zapošljavanje. Dodajmo još i to da se u odnosu na prošli mjesec, broj nezaposlenih osoba smanjio 0,88%, tj manji je za 146 osoba.

Pročitano 1251 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering