kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Petak, 14 Listopad 2016 12:56

Hercegovina u 2016. na pragu turističkoga rekorda

Autor: Dušan Musa | Večernji list Autor: Dušan Musa | Večernji list

Intenzivno turističko razdoblje u Hercegovini traje od polovine travnja pa do polovine listopada, bez izražene špice koju u ljetnim mjesecima ima samo Neum. Na upit kakav bi mogao biti godišnji turistički učinak, Stipe Primorac, predsjednik Turističkog klastera Hercegovina, kaže:

- Ovo je najbolja sezona do sada što se tiče Hercegovine i broja gostiju. Otvorili smo neka nova tržišta. Posjetitelji iz zemalja iz kojih turisti nikada prije nisu dolazili u Hercegovinu otkrili su ovaj dio naše zemlje kao jedna od posljednjih kutaka planeta gdje se zaista može doći uživati u očuvanoj prirodi i kvalitetnoj hrani po pristupačnim cijenama. Mislim da je tu jako bitna uloga Turističkog klastera. Kad to kažem onda mislim na naše stalne odlaske na sajmove turizma diljem Europe, pa i svijeta. Bili smo aktivni na sajmovima, a zahvaljujući tome dobili smo goste s novih tržišta. To je jako dobro iz više razloga. Dobro iz razloga da se kompenzira umanjeni broj gostiju iz Italije. Nije nikakva tajna da je Talijana znatno manje nego ranijih godina, prvenstveno u Međugorju, a time i cijeloj Hercegovini. Taj broj je u stalnom opadanju. Da nismo pad kompenzirali turistima iz drugih zemalja, došlo bi do stagnacije.

Prvenstveno tu mislim na Indijce i Južnokorejce kad je riječ o udaljenim destinacijama, a od europskih Poljska je na prvom mjestu. Novost su i sve brojniji gosti iz Slovačke, Češke i Mađarske. To su sve zemlje koje su, po mom mišljenju, za nas otkriće, a i mi za njih. Smatram da je to posljedica naših nastupa na sajmovima. Da nismo tako radili, mislim kako bi Hercegovina osjećala posljedice jer teško je nadoknaditi talijansko tržište. Naša orijentacija dovela je do rasta u turizmu, pa su kapaciteti popunjeni. Sad dolazim u kontradikciju sa službeno prijavljenim brojem gostiju i plaćenom boravišnom pristojbom. Siva zona je jaka, još nije uspostavljen kvalitetan nadzor u turizmu, pa mnogi ne prijavljuju goste, tako da se službena statistika kreće do desetak posto od stvarnog stanja.

- Indijci su veliko iznenađenje, otkud oni u Hercegovini? - Indijci su posljedica našeg odlaska na svjetski sajam u London, gdje smo se susreli s predstavnicima agencije koja radi indijsko tržište. U početku je izgledalo kurtoazno, međutim, dovelo je do toga da su ove godine za nas, kad su u pitanju mikrodestinacija Međugorje, pa hotel Brotnjo, najbrojniji gosti. Koliko god to iznenađujuće zvučalo, mi svaki tjedan imamo autobus turista iz Indije, tako da su oni preuzeli primat, Korejci su drugi, a Talijani tek treći.

- Po vašoj prosudbi, koliko bi Indijaca ove godine moglo stići u Hercegovinu? - Na osnovi dosadašnjih kretanja, barem 50.000 njih posjetit će Hercegovinu. Sezonu koja će biti rekordna obilježit će turisti iz daleke Indije, koje prije godinu, dvije nitko nije čak ni spominjao u popisima gostiju.

Pročitano 971 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering