kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Četvrtak, 20 Listopad 2016 00:00

Žilavke manje, a kvaliteta izvrsna

Autor: Dušan Musa | Večernji list Autor: Dušan Musa | Večernji list

U Hercegovini se završava posljednjih desetljeća najkasnija, odnosno najduža, berba vinskih sorti grožđa. Među zadnjima berbu je završila Vinarija Nuić, najveća u ljubuškoj općini. O specifičnostima kampanje govori Ivan Marinović, tehnolog ove vinarije.

- Berba se oduljila, cabernet smo brali tek 10. listopada zato što zrelost nije bila postignuta. Mi imamo dosta širok sortiment, od pošipa, merlota i drugih ranih sorti, koje beremo već krajem osmog mjeseca, pa žilavke početkom devetog mjeseca, a evo cabernet smo brali skoro polovinom desetog. Ova berba je specifična i po prinosima koji su skromniji, ali će zato kvaliteta vina biti kudikamo bolja nego prethodnih godina. Prema dosadašnjim pokazateljima, ovo bi mogla biti jedna od boljih berbi. Tome je doprinijelo lijepo vrijeme u osmom mjesecu koje je pogodovalo tehnološkoj zrelosti, odnosno za postizanje jednog balansa između šećera, kiselina, bojnih tvari kod crnih vina, fenola…

 

Osmi mjesec je, dakle, jako bitan, rekao bih i najbitniji u vegetacijskom smislu, a najvažnije agrotehničke mjere su rezidba i zelena berba, skidanje viška prinosa, što radimo u našim vinogradima kako bismo reducirali prinos, ako je on veći od željenog, s ciljem podizanja kvalitete na višu razinu. Naglasak je, prije svega, na kvaliteti, obrazlaže Marinović, te na upit zašto su prinosi manji nastavlja: - Ove godine se pojavila jedna specifičnost, žilavka je podbacila u smislu oplodnje. Imala je dosta sitnih rehuljavih bobica, što je odlika blatine. Našoj vinariji to je dobro došlo jer smo manje morali reducirati prinos. Sad bi instituti trebali provesti jedno istraživanje - zašto je do toga došlo? Je li to zbog vremenskih prilika, oprašivanja, a moguće i zbog mraza koji je oštetio zametak. Bitno je reći da se to neće negativno odraziti na kvalitetu, naprotiv, manji prinos - bolja kvaliteta.

 

- Prije pet, šest godina podigli ste vinograd na kršu, jeste li zadovoljni?

- Taj vinograd je slična priča kao što je kameni vinograd u Blizancima, s tim da smo na drugačiji način pripremali teren. Zemljište je pripremano teškim strojevima, što je dosta koštalo, ali se isplatilo kroz kvalitetu vina iz tih vinograda jer je ona stvarno izuzetna. Obrada je puno lakša, manje je korova, odmah poslije kiše može se u taj vinograd ući i obrađivati bez problema, što u vinogradima na klasičnim tlima nije moguće. Tako da su vinogradi opravdali veliku investiciju i sav trud koji je uložen u njihovo podizanje.

 

Dakle, ovogodišnja kampanja trajala je pedesetak dana, što je prava rijetkost. Tako dugu berbu uvjetovalo je sporo zrenje kasnih sorti grožđa, a što se vina tiče, vinoljupci se ne trebaju brinuti.

Pri kraju je i berba u vinogorju Vinarije Čitluk.

Pročitano 703 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering