kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Ponedjeljak, 24 Listopad 2016 21:26

VIDEO: Masline nadoknadile što nisu dale prošle dvije godine

Autor: Naša TV Autor: Naša TV

Prije dvije godine bilo je četiri puta manje uroda, a prošle gotovo ništa. Klimatski uvjeti su maslinama dobro odgovarali. Maslinova muha, štetnik koji je najopasniji i najčešći, ove godine zaobišao je hercegovačke maslinike, nažalost ne i Dalmaciju.

Zbog blage jeseni, berba stolnog grožđa se produžila, a berba maslina požurila. Pa se prvi put u Hercegovini poklopio početak jedne i kraj druge berbe. Jesen u maslinicima, za razliku od prethodnih, itekako veseli hercegovačke maslinare. Sve ono što masline nisu dale u prošle dvije, ove godine su nadoknadile.

 

Maslinar Milenko Soče zadovoljno govori kako će ove godine ubrati oko 20 tona maslina. To znači da će proizvesti do 2,5 tone maslinovog ulja. Prije dvije godine bilo je četiri puta manje uroda, a prošle gotovo ništa. Klimatski uvjeti su maslinama dobro odgovarali. Maslinova muha, štetnik koji je najopasniji i najčešći, ove godine zaobišao je hercegovačke maslinike, nažalost ne i Dalmaciju.

 

Soče na 17 hektara zemlje ima posađenih pet tisuća maslina različitih sorti. Tvrdi kako Hercegovini trebaju nove sorte.

 

Od 70 poznatih vrsta maslina u svijetu, trećina njih svoje stanište je pronašla i u našim krajevima. Od starih autohtonih i domaćih sorti najrasprostranjenija je oblica. No, ova sorta najbolje uspijeva u brdovitim predjelima.

 

Sve veći broj maslinara berbu započinje ranije kako bi u konačnici dobili vrhunski proizvod koji u prodaji postiže visoku cijenu. Ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje ima ispod 0,7 posto kiseline, najskuplje je, zato se ranije i bere. No, problem se javlja u nedostatku radne snage.

 

Cijena ekstra djevičanskog maslinovog ulja kreće se od 20 do 25 KM po litri. Plasman je siguran. S obzirom da se još uvijek radi o skromnim količinama maslinovog ulja, uglavnom se prodaje na domaćem tržištu.

 

Pročitano 1011 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering