kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Četvrtak, 03 Studeni 2016 21:59

Od nezaposlene žene do uspješne poduzetnice

Autor: Vera Soldo | Deutsche Welle Autor: Vera Soldo | Deutsche Welle

Nakon što je ostala bez posla, Ljubušanka Zdenka Udovičić nije pala u malodušnost. Prekvalificirala se i otkrila svoj novi talent. Danas je uspješna dizajnerica, a njen brand torbi i sandalica osvaja svijet.

U BiH je u prošloj godini, zbog stečaja poduzeća, prestanka rada ili poteškoća u poslovanju, bez zaposlenja ostalo oko 5.000 osoba. Među njima je i Zdenka Udovičić, mlada majka dvoje djece iz Ljubuškog.
No, to nije i značilo da će ova talentirana i poduzetna Ljubušanka biti dijelom poražavajuće statistike od više od pola milijuna nezaposlenih. Upravo suprotno – prekvalificirala se, odlučno preuzela inicijativu i danas se bavi dizajniranjem i ručnom proizvodnjom torbi od domaćih materijala koje svoje kupce pronalaze diljem svijeta.


Važna je proaktivnost
"Nakon što sam ostala bez posla nisam željela gubiti vrijeme na beskonačno čekanje i bezperspektivnost. Suvremeno doba nametnulo je obrazac da u poduzetništvu uspijevaju samo neke super-agresivne-žene, što nije točno. U biznisu mogu uspjeti i 'obične žene', samo je važno da imaju inicijativu, da su proaktivne i kreativne i imaju podršku obitelji", smatra gospođa Zdenka.


A upravo proaktivnost je ono što je ovu bivšu zaposlenicu iz građevinsko-arhitektonskog područja 'bacilo' u modne i dizajnerske vode i otvaranje vlastitog obrta. Kaže, nije išlo lako, ali da se trud i kreativnost na kraju ipak prepoznaju i isplate. Gubitak zaposlenja za nju nije značio početak životarenja i beznadežnosti. U Poslovnom inkubatoru u Mostaru završava edukaciju 'Žena u biznisu' i njen život poprima potpuno drukčiji smjer.


"Sa svojim suradnicima već izgrađujemo naš brand 'Helenas' torbi i ljetnih sandalica. Sve radimo ručno, s potpuno prirodnim materijalima i domaćom kožom iz BiH. Ukrašavamo ih upravo po zahtjevu naših klijentica, tako da svaka ima osobni pečat, a ujedno smo oživjeli i stare zanate u nestajanju", kaže ova dizajnerica, prebirajući po pristiglim uzorcima kože iz Visokog, tražeći odgovarajuću boju.


Želi oživjeti zaboravljene zanate
Zahvaljujući digitalnom dobu i snazi društvenih mreža, kvalitetne torbe 'Made in BiH' prepoznaju kupci iz cijelog svijeta, od Amerike, Austrije, Njemačke, Norveške do Australije. Fotografije se „lajkaju“, „dijele“, a torbe naručuju i mnoge poznate osobe iz BiH i svijeta.


Pothvat ove Ljubušanke svjedoči da se prošlost, čiji tragovi se gube, i tehnologije suvremenog doba koje sve više uzimaju maha, ipak mogu plodonosno upotpunjavati. Ona želi oživjeti davno zaboravljene zanate jer, kako kaže, oni jamče kvalitetu i autohtonost proizvoda i donose duh i priču zemlje iz koje dolaze. Bez starih zanata ne bi, kako kaže, ni bilo modernih 'Helenas' torbi.


"Nevjerojatno je da je danas vrlo teško naći stare majstore kožne galanterije. Oživljavanje starih zanata vrijedno je truda u ovom vremenu masovne industrijske proizvodnje. Mislim da je nužno uključiti i zainteresirati mlade za tradicionalne zanate jer danas se njima nitko više ne želi baviti", smatra gospođa Zdenka.


I u Ljubuškom sve više mladih se odlučuje na odlazak i potragu za zaposlenjem u neku od zemalja Europske unije. No, ova dizajnerica ipak ne želi iz svog Ljubuškog.


„Često se mnogi prepuste razočaranosti, nemaju inicijativu, ‚uljuljkaju se‘. Ali, treba se pokrenuti, uzeti život u svoje ruke. To često nije lako, ali uvijek uspijeva“, zaključuje ova modna dizajnerica.

Pročitano 4784 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering