kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Petak, 11 Studeni 2016 23:50

Nidžina priča o šipku

Autor: Ivanka Džajić | Večernji list Autor: Ivanka Džajić | Večernji list

Jesen je doba berbe brojnih plodova, a kad je o toplom jugu Hercegovine riječ, bere se i divlji šipak ili nar. Mnogi ga smatraju svojevrsnim simbolom ovoga kraja, nebrojene domove krase slike s motivom šipaka jer je umjetnicima gotovo nezaobilazan motiv.

Šipci su na poseban način zaokupili i Nikolu Šimovića Nidžu. Oduvijek ih je volio, rasli su oko rodne mu kuće u Zvirovićima u čapljinskoj općini, u blizini su i njegove novosagrađene kuće. Šipkov cvijet mu je najljepši, a kad dozrije u sočne plodove, tko bi odolio soku za koje znalci tvrde da mu na svijetu ravna nema, da je čisto zdravlje. Gledao Nikola golemi trud domaćica koje su od šipaka pravile sok: trijebile zrna, posipale ih šećerom, danima miješale da se sok otpusti, procjeđivati valjalo po više puta, sudovi po cijeloj kući; Zaokupila ga misao o svojevrsnom sokovniku, baš za šipke, u kome šećer neće biti nužan. Mislio, i smislio! Kao inženjeru poljoprivredne mehanizacije, strojevi su mu bili bliski. Nidžo je umirovljeni branitelj, preživio je teško ranjavanje, pa mu je rad prava terapija , a kreativnost je dar s kojim se rodio. I eto dobitne kombinacije.

 

Prvi stroj za cijeđenje šipka, koji je smislio prije 12 godina, bio je skromnog učinka.Postupno ga je usavršavao, kako bi pravim pritiskom na plodove iscijedio toliko soka da bude vrhunske kvalitete. Sada je to pravi mali pogon, koji je dobio i neslužbeno ime. Nikola ga je nazvao: Gosponetić. Tim imenom odaje počast Rajku Gospodnetiću, slavnom košarkašu zagrebačke Cibone, poznatom po horok zabijanju koševa, čije će utakmice vječno pamtiti. A šipci na Nikolinu stroju pod prešu upadaju na sličan, horok način. I eto zanimljive priče u koju su, uz Nikolu, uključeni supruga mu Silvana i nećaci koji uvijek dođu pomoći kad su količine šipaka koje treba iscijediti veće.

 

Cijede šipke i drugi, ali Nikola Šimović je prepoznatljiv, istinski brand, pa ima stare klijente, a uvijek stižu i neki novi iz čapljinske, ljubuške, čitlučke i drugih općina. Zadrže se ljudi i dulje nego što je potrebno da se šipci iscijede, jer je atrakcija gledati čitav postupak. Nidžo i Silvana dali su svoj pečat i oplemenili priču o soku od šipka, zahvaljujući kojoj mnoge put vodi u Zviroviće. Ako do sada niste, pravo je vrijeme da upoznate inovatora Nidžu i vidite mali pogon za cijeđenje šipka. A tu priča ne završava, nego tek počinje. Nidžo je već kreirao sasvim nove strojeve, pa slijede i nove priče.

Pročitano 3567 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering