kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Subota, 12 Studeni 2016 11:36

U Ljubuški može stići više od 300.000 KM poticaja za smilje

Autor: Ivan Kaleb | Večernji list Autor: Ivan Kaleb | Večernji list FOTO: Perica Biško | Foto klub FOKUS

U Ljubuškom je održan radni sastanak predstavnika Zavoda za poljoprivredu ZHŽ i ljubuških proizvođača smilja vezan uz novčane potpore u proizvodnji ljekovitog i aromatičnoga bilja. Uime Zavoda su bili Luka Vranješ i Zvonko Barišić, koji su podrobno upoznali proizvođače

s mogućnošću dobivanja novčanih potpora i načina kako ih ostvariti.

Luka Vranješ je rekao kako je riječ o poticajima s federalne razine vlasti te da je prošle godine bilo samo nekoliko zahtjeva za proizvodnju ljekovitog i aromatičnoga bilja, što je i riješeno, a poznato je kako je na prostoru ZHŽ znatan broj proizvođača.

Zvonko Barišić je napomenuo kako poljodjelci u ZHŽ uglavnom znaju raditi, a malo se znaju boriti da dobiju ono na što imaju pravo, dok su drugi iz drugih resora, pa i u samoj županiji, u tome znatno uspješniji.

Rekao je da su ljudi uzeli pod koncesiju dosta zemljišta za obradu i zašto ne bi dobili što im zakonski pripada, a riječ je o razmjerno velikom iznosu novca koji može posve legalno doći na područje županije i olakšati im posao.

Pogodnost je i to što je ljekovito i aromatično bilje jedina biljna kultura za koju se ne traži određena proizvodna količina za dobivanje poticaja. Međutim, rokovi za ovu godinu su pri kraju - do 15. studenoga, i treba požuriti sa zahtjevima.

Pokazao je konkretne obrasce, objasnio kako ih popuniti i gdje predati te detaljno govorio o uvjetima koje treba zadovoljiti kako bi se poticaji dobili. Među ostalim, i to da proizvođač ili otkupljivač ljekovitog i aromatičnoga bilja, a ovdje je uglavnom riječ o smilju, mora biti u sustavu PDV-a, da je zasađen najmanje jedan hektar.

Prema pravilima, za jedan hektar zasađenog smilja može se dobiti 600 KM, fizička osoba (jedan vlasnik) može dobiti najviše 6000 KM, dok je za pravnu osobu (tvrtku) neograničeno.

Po službenim podacima koliko je Općina Ljubuški dala zemljišta u koncesiju za uzgoj smilja, ukupno bi se trebalo dobiti oko 300.000 KM za poticaje, a zasađenih površina je i više od službeno poznatih.

Sastanci s poljodjelcima odražni su i u Grudama, Širokom Brijegu i Posušju.

Pročitano 1078 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering