kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Nedjelja, 08 Siječanj 2017 22:56

Od hobija Hercegovki do unosnog biznisa

Autor: Petra Marić | Večernji list Autor: Petra Marić | Večernji list

U BiH živi 1,536.146 radno sposobnih žena, od kojih oko trećina, točnije 406.000, uživa status “zaposlena”. Ipak, u Hercegovini raste broj pozitivnih primjera mladih žena koje su vlastitim idejama i talentima stvorile svoju priliku za posao te od hobija razvile uspješan biznis.

Istražili smo kakve su priče žena koje su se uspjele oduprijeti trendu, odnosno statusu “nezaposlena”. Razgovarali smo s Glorijom Galić, osnivačicom “Gloria” prirodne kozmetike, Helenom Bilić i Jelenom Džolić, dizajnericama “Lola.tees odjeće”.

Krenulo je sa sadnicama

Iza prirodne kozmetike “Gloria” krije se jedna obiteljska priča. - Brat Marko počeo se baviti uzgojem smilja nakon povratka iz Zagreba, gdje je završio fakultet, a sve je počelo s 20.000 sadnica. Izvoz smilja pokazao se kao dobar posao, ali razmišljala sam kako doći do krajnjeg proizvoda jer, kako se kaže, “izvozimo balvane” umjesto gotovih proizvoda, prisjetila se Gloria Galić početaka svoje priče koja je počela prije nešto više od dvije godine. Nakon Fakulteta zaštite i sigurnosti, završila je i Školu fitoaromaterapije u Zagrebu: - Ondje sam naučila raditi prirodnu kozmetiku, stekla osnovna znanja, naučila osnovne recepture i tehnologiju izrade, navodi Gloria. Prva krema nastala u Glorijinoj radionici, točnije obiteljskoj kuhinji, bila je dnevna od smilja koja se proizvodi i prodaje i danas. - Krenulo je s kremama kao darovima za prijateljice, a sad je to jedan ozbiljan posao za cijelu obitelj, rekla je Gloria te dodala:

 

- Kad sam krenula s poslom, obitelj mi je pomogla s otprilike 500 KM. Posao sam razvijala korak po korak. Prvi novac koji sam zaradila nisam trošili na kave i sitnice, već sam ulagala dalje u posao i razvijala ga, a tek nakon nekog vremena od zarađenoga sam si mogla nešto i priuštiti, istaknula je Gloria.

 

Baš kao i Gloria, prijateljice Jelena Džolić i Helena Bilić krenule su iz hobija.

- U samom početku nismo razmišljale o tome da će "Lole" biti naš vlastiti posao, a može se reći kako je uvod u priču bio "Cvijetak zanovijetak", cvjetni broš za kosu i odjeću, koji je Helena počela izrađivati za prijateljice. Često smo za vrijeme fakulteta izrađivale majice za sebe s printom po želji, a nakon što je "Cvijetak" na društvenim mrežama izazvao veliko zanimanje, odlučile smo iskoristiti priliku i predstaviti "one siže" majicu nazvanu jednostavno "Lola", rekla nam je Jelena te dodala kako su majice izradile u 50 primjeraka.

- Nadale smo se kako ćemo ih prodati tijekom pola godine, no one su bile rasprodane u svega dva sata. Tada smo shvatile kako bi od majica "Lola" mogao nastati pravi posao, ispričala je Jelena.

 

"Lole" se šeću po svijetu
Dizajnerice majica "Lola" po struci su magistrice ekonomije, što je doprinijelo razvoju njihova posla: - Kako je potražnja rasla, tako smo morale prilagođavati koncept "Lole" te pristup i odnos prema tržištu, kao i, naravno, čitav koncept poslovanja. "Lole" su danas primarno zanimanje i svu pozornost posvetile smo obrtu, kazala je Helena. Pitali smo ih što "Lolu" čini tako posebnom: - Mislimo kako je prednost "Lola" personalizacija i online prodaja koja u trenutku našeg "starta" nije bila toliko rasprostranjena na našem području, rekla je Helena. Odjeća ovih mladih dizajnerica odavno putuje u druge zemlje. - Imale smo narudžbi koje su išle na druge kontinente. "Lole" se šeću po svijetu, no nadamo se kako će web-shop koji pokrećemo u budućnosti otvoriti vrata inozemnom tržištu i da će "Lole" tako biti dostupnije šire od dosadašnjih okvira, ispričale su nam djevojke.

Pročitano 9176 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering