kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Ponedjeljak, 09 Siječanj 2017 16:20

Bura i mraz rastjerali kupce i prodavače

Autor: Dušan Musa | Radio Čapljina Autor: Dušan Musa | Radio Čapljina

Moćna je bura prvi je zaključak, kad se s prometnice M – 6, Čapljina – Stolac, pogleda na Veletržnicu u Tasovčićima. Uglavnom zatvoreni štandovi stalnih prodavača, kao i većina boksova, od proizvođača ni traga, a zatišje povremeno prekine po koji slučajni kupac na malo.

Slična scena i na prilazu Veletržnici, umjesto niza samo jedan kamion s drvima i to cijepanim u vreći, dva štanda s ribom i jedan štand s mliječnim proizvodima i to je bilo sve. Uz hladnoću i buru, pustoši na veletržnici doprinijela je i proslava pravoslavnog Božića.

 

Uglavnom, riba se unatoč skromnoj ponudi prodavala po standardnoj cijeni – somići su bili šest maraka, pastrva iz uzgoja bila je devet, a šaran deset maraka, dok su se fileti nudili za 12 maraka kilogram. Jegulje nije bilo.

 

Znatno skromnija bila je i ponuda mliječnih proizvoda, mladi sir se cijenio 4 do 5 maraka, kravlji i miješani ovčji/kravlji nudio se za 8 do 10 maraka, dok je suhi ovčji sir bio 14 do 15 maraka. Planinskog sira s Morina nije bilo. Vreća drva kod kako smo već istaknuli samo jednog prodavača, cijenila se uobičajenih pet maraka, ostalo se malo što na prilazu Veletržnici moglo kupiti.

 

Unutar veletržnice, zbog dijela zatvorenih štandova i boksova, ponuda je bila manja, ali ipak raznovrsna. U odnosu na pregled cijena koncem prošlog tjedna, odnosno prošle godine, poskupili su raštika, čija je nova cijena 3 do 4 marke, zatim peršin i celer čija je cijena skočila na 6 do 7 maraka za kilogram zelene mase. Skuplji su zatim blitva 2 do 2,6 maraka, pa špinat od 1,6 maraka s otvorenog pa do 2,3 plastenički. U blagom porastu je i cijena crvenog luka koji se nudi za 70 do 80 feniga za kilogram.

Zabilježili smo i par pojeftinjenja, u odnosu na konac prošlog tjedna jeftiniji je karfiol 1,7 do 1,9 maraka, te zelena salata 2,2 do 2,5 marke. Ostalo povrće zadržalo je cijene, kupus je 20 do 30, krumpiri su 30 do 50 feniga, mrkva je od 80 feniga do marku, cikla koja stiže s banjalučkog područja, cijeni se marku za kilogram. Kelj se cijeni od 1 do 1,2 marke kupus pupčar je 1,9 do 2,2 marke, a sve rjeđa brokula od 2,5 do 3 marke. Prasa se nudi već od 80 feniga debele stabljike, pa do 2 marke, tzv. studenačka, tanke stabljike. Bijeli luk srbijanski i domaći, i dalje je 8 do 10 maraka. Cijena graha vrlo zanimljive već od marku za kilogram može se kupiti crveni kineski grah, kanadski se cijeni od 3 do 4 marke, dok je domaći oko 5 maraka za kilogram.

 

Voće, nakon novogodišnjeg zatišja ponuda jabuka i krušaka ponovo je obilna i raznovrsna, jabuke se cijene od 80 feniga do 1,5 dok su domaće kruške, iz Bosne, uglavnom između 1,2 i 2 marke za kilogram. Uz kruške nešto skuplje su i mandarine 70 do 90 feniga, te neretvanski limun čija se cijena kreće od 2 do 2,5 marke. Pojeftinjenja nije bilo, pa su tako suhe smokve i dalje 5 do 6 maraka, kivi 1 do 1,3 marke, a jezgra oraha od 15 do 17 maraka za kilogram. Još jednom ističemo da su cijene vrlo kvalitetnih agruma iz delte Neretve standardne, rijetke klementine cijene se 1,2 do 1,4 marke, dok su neretvanske naranče i grejp uglavnom od 1 do 1,2 marke. Ističemo uz navedenu domaću robu, u boksovima se nudi i raznovrsna uvozna roba.

Pročitano 3347 puta




Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering