kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Ponedjeljak, 28 Listopad 2013 14:25

Ova institucija je puna mladih ljudi koji će ubuduće biti nositelji razvojnih projekata naše županije

Zorica Volarević | Dnevni list Zorica Volarević | Dnevni list hum.ba

Prije godinu dana na mjesto novog ravnatelja Razvojne agencije Zapadnohercegovačke županije HERAG imenovan je Ivan Jelčić, koji je očito ozbiljno shvatio svoju novu ulogu i posao koji mu je dodijeljen, a što se da zaključiti iz brojnih projekata koji su realizirani, ali i onih koji su tek u pripremi.

U intervjuu za Dnevni list Jelčić govori o projektimakoji imaju značajan utjecaj na razvoj županije te kakvi su ciljevi i planovi ove agencije za budućnost.

Na mjesto ravnatelja Razvojne agencije ZHŽ-a – HERAG imenovani ste prije nešto više od godinu dana. Možemo li govoriti o konkretnim projektima i jeste li zadovoljni učinjenim u proteklom razdoblju?

- Prvo je trebalo osigurati sve nužne uvjete za rad i normalno funkcioniranje agencije. S druge strane, trebalo je pripremiti nove projekte te uspješno dovršiti već započete. Mislim da smo uspjeli napraviti pozitivan pomak, jer  ne samo da smo uspješno implementirali projekt “Kamen” koji je ispunio zadana očekivanja te bio pohvaljen od EU-a, već smo krenuli s provedbom još dva projekta Europske unije te smo koordinatori u pisanju strategije razvoja ZHŽ-s za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Ipak, najvećim uspjehom smatram činjenicu da sada postoji institucija s mladim i obrazovanim ljudima koji mogu uspješno odgovoriti na izazove EU projekata i koji će ubuduće biti nositelji razvojnih projekata ove županije.

 

Koje projekte trenutačno provodite te koliko su oni zapravo značajni u ukupnom razvoju Zapadnohercegovačke županije?

- Riječ je o projektima koji su financirani iz IPA fondova, točnije projekt iz poziva prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina te projekt financiran iz IPA Adriatic fonda. U partnerstvu s Općinom Grude provodimo naš drugi projekt iz poziva prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina, projekt “IM BE Field”. Cilj projekta je iznaći način kako održivo upravljati vodnim resursima u Imotsko-bekijskom polju. Ukupna vrijednost projekta je oko 690.000 eura. Isto tako provodimo projekt “RoofOfRock” koji je financiran iz IPA Adriatic fonda. Partneri na projektu dolaze iz Italije, Slovenije i Hrvatske, dok je HERAG jedini predstavnik iz BiH. Ukupna vrijednost projekta je 2,278.133 eura, a za bh. stranu iznosi 172.233 eura. U suradnji s Ministarstvom gospodarstva Zapadnohercegovačke županije, UNDP-om i Švicarskom razvojnom agencijom dovršavamo proces izrade strategije razvoja ZHŽ-s za razdoblje 2014. – 2020. godine. Strategija razvoja nije samo osnova za odlučivanje i raspodjelu sredstava proračuna ZHŽ-a, već je vrlo važna za daljnji proces pristupanja i korištenja IPA fondova.

 

Pripremate li neke nove projekte i planirate li ih kandidirati na otvorene natječaje?

- Proces pripreme kvalitetnih projekata nije lagan jer ne ovisi samo o agenciji i njenim sposobnostima, nego i o partnerima, predstavnicima institucija ili udruga koje se u pravilu prvi put susreću s EU procedurama, što u mnogome usporava i otežava samu pripremu projekata. Upravo zbog toga smo organizirali dvodnevnu radionicu na temu pripreme projekata za EU fondove, te smo zbog velikog odaziva zainteresiranih morali sudionike podijeliti u dvije skupine, što nas je jako obradovalo. Kada govorimo o novim projektima, već smo aplicirali projekt “THEME MEDIEVAL” iz poziva prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, čija je vrijednost s bh. strane oko 300.000 eura. Prijavili smo i projekt “Home grown business” na poziv Potpora EU-a lokalnom ekonomskom razvoju u BiH. Projektom je planirana izgradnja i opremanje županijskog poslovnog inkubatora koji bi svojim uslugama pridonosio povoljnijoj poslovnoj klimi i poticao veći stupanj uposlenosti, prvenstveno mladih osoba s novom idejom za vlastiti posao. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi oko 630.000 eura. Osim ova dva spomenuta projekta pripremamo još pet projekata na treći poziv prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina koji je otvoren do 4. studenoga ove godine te ovom prilikom pozivam sve zainteresirane s projektnom idejom koja ima prekogranični karakter da nam se obrate kako bismo pokušali pripremiti još koji projekt za ovaj poziv. Ukupna vrijednost projekata koje ćemo kandidirati na EU fondove iznosi oko 2,5 milijuna eura. Kao što se može vidjeti, pripremili smo velik broj kvalitetnih projekata i nadamo se da će ih što više biti odobreno jer je svakim danom sve veća i jača konkurencija.

 

Kako agenciju vidite ili zamišljate u nekoj bliskoj budućnosti? Što želite postići?

- Agencija ima veliki potencijal te se više ne dovodi u pitanje potreba postojanja jedne ovakve institucije. Moja misija je da, uz potporu Vlade ZHŽ-a kao osnivača agencije, taj potencijal i iskoristimo na najbolji mogući način. Želio bih da agenciju prepoznaju kao pokretača i nositelja razvojnih aktivnosti na ovom pa i širem području jer smo sigurno sposobni za takve pothvate. Također potrebno je upoznati što više osoba s EU procedurama, sve općine u županiji bolje uvezati međusobno i s HERAG-om, tako da budemo spremni kad nam budu dostupne i ostale komponente IPA fondova gdje su znatno veći novci u optjecaju.

Pročitano 69480 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering