kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Srijeda, 08 Siječanj 2014 09:51

Džaba i škola: ''Bolje da sam se udala nego upisala fakultet''

bljesak.info bljesak.info

Glavni, a možemo reći slobodno i najveći problem mladih u BiH je nezaposlenost, bez obzira na to imaju li fakultetsku diplomu ili ne.

Nakon završetka studija mladi trebaju naučeno na fakultetu kapitalizirati, no u velikom broju slučajeva u našoj zemlji njihova diploma znači samo izravan put na Zavod za zapošljavanje.

Pri biranju fakulteta mladi više ne biraju ono što im se sviđa, nego gledaju upisati fakultet koji će im sutra osigurati sigurnu budućnost. No, kada ga završe visokoobrazovani teško pronalaze kvalitetan i prikladan posao za koji su se školovali.

Jedan od glavnih problema pri traženju posla je taj što poslodavci traže radno iskustvo, a paradoksalno rijetko koji poslodavac će mladima pružiti priliku jer ''mladi neće raditi''.

Ne treba onda čuditi što se zbog isfrustriranosti mladi okreću svemu i svačemu lošem jer nemaju marke u džepu, a ni priliku da je zarade.

Statistika mladima nikako ne ide u prilog, a posebno je težak položaj djevojaka. Naime, prema statistici Zavoda za zapošljavanje HNŽ-a u studenom je na Zavodu bilo više nezaposlenih žena, a broj žena koje prvi put traže posao iznosi 7.154 ili 22,1 % od ukupnog broja nezaposlenih osoba. Također, u mjesecu studenom 119 žena u Mostaru je prijavilo prekid radnog odnosa što nije nimalo pohvalno.

Stoga ne treba čuditi što često mlade visokoobrazovane djevojke iz frustracija često govore: ''bolje da sam se udala sa 19 godina nego fakultet upisala''. Njihova frustracija ne čudi, jer su uložile dosta vremena, truda, na kraju i novca da bi se školovale, a danas od te diplome nemaju ništa. Ne zato što streme ka nekim visokim pozicijama, nego zato što ne mogu dobiti priliku za posao u struci. Često ih na razgovorima za posao poslodavci pitaju imaju li dečka, planiraju li se udavati, kada misle rađati djecu i slično, što dodatno pokazuje u kakvoj se situaciji nalaze.

Sve ovo dodatno samo pojačava nezadovoljstvo

mladih osoba koje u posljednje vrijeme vide samo jedan izlaz za svoje probleme, a to je odlazak iz BiH koja niti njima, niti mlađima, niti starijima od njih, ne daje šanse za pronalazak posla, ali bolju budućnost.

Pročitano 1736 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering