kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Petak, 03 Siječanj 2014 00:59

FOTO: Kako je lijep Božić u Studencima

Ivana Barišić | župa Studenci Ivana Barišić | župa Studenci

Kršćani se posebno raduju rođendanu malog Isusa koji je i ove godine u Studencima proslavljen svečano i lijepo.

Samom blagdanu već su tradicionalno prethodile mise zornice koje su pohodili mnogi vjernici. Male anđele i velike čokolade dobili su najizdržljiviji, a među njima treba posebno istaknuti veliki broj djece koji su s radošću Isusu žrtvovali jutro i toplu postelju.

Nakon svete ispovijedi, kako u ovoj, tako i po ostalim župama, domaćice su vrijedno pripravljale slana i slatka jela, a ostali su prionuli kićenju bora u kućama te, po starom običaju, dekoriranju dvorišta bršljanom. Nakon unošenja badnjaka, misu polnoćku u našem Svetištu mnogi ne propuštaju, stoga često broj vjernika iz okolnih župa skoro nadmaši broj onih domaćih. I crkva i crkveno dvorište budu ispunjeni. Pohvalno je istaknuti kako misa u Svetištu uvijek bude dostojanstvena i pobožna, bez pirotehnike i sličnih uznemirujućih sadržaja. Misu polnoćku predvodio je župnik, don Ivo Šutalo uz koncelebraciju don Tonina Catalana s kojim je došao i lijep broj talijanskih vjernika. Župnik je naglasio važnost i veličinu božićne noći za cijeli svijet: Ovo je noć Djeteta i noć Bogočovjeka, noć poniznosti, noć mira, noć ljubavi i noć spasonosnog silaska neba na zemlju za spasenje svijeta, istaknuo je.


Svete mise na sam Božić bile su u 8 i 10 sati. Crkva je u oba slučaja bila ispunjena, a blagdansko ozračje, mir i radost uvukli su se kako u srca, tako i u naše domove. Glavnu svetu misu predvodio je župnik don Ivo uz kojega su koncelebrirali don Ante Pavlović, predstojnik Katehetsko teološkog instituta u Mostaru i sin naše studenačke župe, te don Tonino Catalano, talijanski svećenik u Zvirovićima, duhovnik u zajednici „Novi horizonti“. Propovjednik je, kako to obično biva na Božić, pročitao poruku i čestitku mjesnoga biskupa koji se svakog Božića obraća svim svojim vjernicima u biskupiji želeći im sretne i blagoslovljene božićne blagdane kao i sretnu, uspješnu i blagoslovljenu novu godinu. Također je naglasio važnost božićnog susreta s novorođenim Isusom, važnost međusobnog, obiteljskog i prijateljskog susreta u kojem smo spremni oprostiti i pomiriti se sa svima, te svoj mir i radost uvijek dijeliti s drugima.


Nakon mise, mnogi su se zadržali u crkvenom dvorištu te uz kolače, ćupter, orahe i smokve čestitali jedni drugima rođenje malog Isusa. Skupe se vjernici sa svih strana svijeta, čestitaju, zapjevaju, porazgovaraju, uspomene naviru, ponekad i suza krene...jer takvi trenuci zajedništva se u zadnje vrijeme rijetko mogu doživjeti. Božić po obiteljima protječe uz molitvu, blagovanje tradicionalnih jela, paljenje svijeća te obilazak susjeda, rodbine i prijatelja. Navečer iz mnogih kuća dopiru zvuci gitare, a starije generacije još uvijek najradije zapjevaju gangu. Drugi dan Božića, sveti Stjepan, poseban je za vjernike iz Stubice čiji je on zaštitnik. Sveta misa je slavljena u 11 sati,a stubički zbor i svirači uljepšali su je božićnim pjesmama. U svojoj propovijedi župnik je istaknuo Stjepanovu spremnost da propovijeda za Krista, da djeluje za Krista, i na koncu, da spremno položi svoj život za njega. I misom u Svetištu obilježen je ovaj svetac prvomučenik, a predvodio ju je don Anto Pavlović. Trećeg dana Božića svog zaštitnika posebno su slavili vjernici Gornjih Studenaca koji su na svetog Ivana misu slavili u 11 sati, a pjevao je veliki župni zbor Vrelo života. Cijeli svečarski tjedan upotpunjen je blagdanom Nevine dječice, tj. misom blagoslova djece u 17 sati. Nakon svete Mise na kojoj su pjevali i svirali „Plavi anđeli“, a nakon Mise djeca darove primila, vjernici su se okupili u Pastoralnom centru, gdje je program nastavljen tradicionalnim božićnim koncertom. Uz mnoge uzvanike, vjernike je najviše obradovao posjet domaćeg sina i našeg biskupa Tome Vukšića, vojnog ordinarija za BiH, te našega dragog bivšeg župnika don Damjana Raguža, koji trenutno pastoralno djeluje u župi sv. Petra i Pavla u Rotimlji. Također nas je svojim dolaskom obradovao i don Tonino iz zajednice „Novi horizonti“ u Zvirovićima.


Božićni koncert Svim na zemlji istoimenom pjesmom otvorili su svi sudionici, a nastavio ga je veliki zbor Vrelo života skladbama Božićna gloria i Transeamus. Nakon njih su nastupili mali folkloraši s kojima vrijedno radi Zdenko Pavlović, a kroz splet pjesama i plesova Zapadne Hercegovine pokazali su nam da su marljivi i ponosni čuvari baštine i tradicijske kulture svoga mjesta. Svoje mjesto u programu našla je i pjesma M.P.Thompsona Sine moj koju je uz pratnju Damira Jurkovića i Ivana Petkovića izveo Božan Pehar. Uz zahvalu HKUD-u Fra Petar Bakula iz Posušja na posuđenim nošnjama, folkloraši su i ovaj put besprijekorno izveli splet pjesama i plesova Slavonije i bar nas nakratko proveli slavonskom ravnicom. Plavi anđeli nam uvijek izmame osmijeh, njihova radost budi optimizam, a razigranost veselje u srcima. Tako je bilo i ovaj put, kad su Isusu za rođendan pjevali pjesmu Veselo, veselo, a u pripremi koreografije pomogao im je bogoslov Damir Pažin. Pjevačka skupina Izvor predstavila se prigodnom skladbom Veseli se majko Božja, a uz duhovne napjeve, njihov opus obuhvaća još i hercegovačke, slavonske i dalmatinske pjesme. Pljesak je odzvanjao dvoranom tijekom izvedbe tradicionalnog plesa linđo, a uz Ćagine plesne komande i zvuke lijeričara Ivana Vidića parovi su i ovaj put pokazali svu ljepotu tog plesa. Na božićnom koncertu nastupio je i Ante Milićević s pjesmom Moja Dalmacija, a uz gitariste i Zlatno srce pratila ga je pjevanjem i cijela dvorana. Glazbeni dio programa završio je zajedničkom pjesmom svih izvođača Radujte se narodi nakon čega se župnik don Ivo Šutalo, s nekoliko prigodnih riječi, obratio posjetiteljima. Svi su rado ostali i na predstavi Pomirenje na Badnjak koju su zajedno osmislili i scenarij napisali članovi dramske sekcije Novog srca. Predstava je prikazala prizor iz obiteljskog života na selu, neslogu među generacijama te međuljudske odnose koji nisu baš uvijek skladni. Božićna poruka donosi mir i opraštanje, a tako završava i ova kratka poučna priča koju su glumci amateri dobrom kombinacijom tradicionalnog i suvremenog izveli na jako profesionalan način. Voditelji programa bili su Ivana Barišić i Ivica Luburić koji su nakon zahvale svim sudionicima božićnog koncerta posjetitelje pozvali na druženje uz prigodni domjenak. Božićni koncert pokazao je bogat, plodan i raznolik rad ove župne zajednice. Riječi zahvale treba uputiti prije svega župniku don Ivi Šutalu, zatim svim članovima Studenčice i onima koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji ovog koncerta. A malom Isusu zahvaljujemo za ovaj sretan dan i molimo ga da ostane s nama u radosti do idućeg Božića.

Pročitano 2469 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering