kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Utorak, 02 Kolovoz 2016 23:35

FOTO: Izložba slika i promocija filma o Josipu Šimuniću na Hardomilju

Autor: LJ::portal Autor: LJ::portal FOTO: LJ::portal

Nakon uspješno organizirane promocije druge knjige Luke Kravića "Veseli semafor" i Pjesničkog maratona sinoć je u Zavičajnom domu na Starom Hardomilju otvorena izložba slika ljubuških slikara. Druga večer kulturnog događanja  priređuje se povodom proslave blagdana sv. Stjepana Prvomučenika,

nebeskog zaštitnika sela, a u organizaciji Mjesne zajednice Hardomilje i udruga "Staro Hardomilje" i "Baština".
I ove godine u Zavičajnom domu  su se okupili ljubuški slikari koji su ovdje već ranije izlagali. Posjetitelji su imali priliku vidjeti različitost u obradi pojedinih slikarskih tema, da svatko ima svoj stil i način, nešto što ga izdvaja od drugih i po čemu postaje prepoznatljiv.  Svoje uratke ovom su prigodom predstaviti slikari Zlatan Lukenda,Antonio Lukenda, Drago Vukšić, Damir Čotić, Nikica Sabljić, Zdravko Rogić, Nikolina Jakiša, Jure Paponja, Mišela Boras, Božana Bošnjak te umirovljena učiteljice Zdenka Pavlak koja se predstavila ručnim unikatnim radovima.


Izložbu je otvorio Mate Grbavac koji je tom prilikom predstavio slikare i izrazio nadu da će radovi ovih ljubuških slikara potaknuti Hardomiljčane da dogodine izlože svoje radove.  Nakon otvaranja slikari su posjetiteljima objasnili što to oni rade s kistom i bojom.


Večeras je predstavljen dokumentarni film redatelja Jakova Sedlara i scenarista Hrvoja Hitreca, "Moja voljena Hrvatska - Priča o Josipu Šimuniću".  Joeova izjava se, naravno, odnosi na njegovo "za dom - spremni" kojim je zajedno s publikom proslavljao pobjedu nad Islandom prije dvije godine u Maksimru. Zbog tog je pokliča, koji je Fifa ocijenila kao veličanje fašizma, kažnjen s deset utakmica neigranja, pa je morao propustiti SP u Brazilu.
Šimunić nije odustao od istjerivanja pravde, na Fifinu odluku žalio se Međunarodnom sudu za ljudska prava. Na domaćem sudu osporava odluku o kazni od 25.000 kuna. On i dalje vjeruje da je to starohrvatski pozdrav a u tome ga podržava i redatelj Jakov Sedlar. Šimunićev odvjetnik Davor Prtenjača podsjeća na praksu hrvatskih sudova prema kojoj taj poklič nije fašistički, osim ako nije popraćen gestom. U filmu je prikazan i isječak iz opere "Zrinjski" u kojem se također spominje taj kontroverzni izraz kao povijesni, stariji od NDH u kojoj je doživio zlouporabu.

 

Pročitano 2212 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering