kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Subota, 17 Rujan 2016 15:08

Sveta Majka Tereza 1978. godine posjetila Hercegovinu

Autor: Bljesak.info | Dnevni list Autor: Bljesak.info | Dnevni list

Papa Franjo blaženu Majku Terezu 3. rujna proglasio je svetom. No, malo kome je poznato da je ta dobročiniteljica siromašnih, djece i ostavljenih 21. ožujka, davne 1978. godine posjetila Franjevački samostan svetog Petra i Pavla u Mostaru.

Povodom proglašenja sveticom, u prigodnim osvrtom u župnom Glasniku Sv. Petra i Pavla prisjetili su se njenog posjeta Mostaru, 21. ožujka 1978. godine, godinu prije nego što joj je uručena Nobelova nagrada za mir.

 

Među onima koji su ugostili Majku Tereziju bio je i fra Andrija Nikić, danas predsjednik HKD Napredak, a tada arhivar i knjižničar Hercegovačke franjevačke provincije i župni pomoćnik u župi sv. Petra i Pavla.

 

„Sveta Majka Tereza bila je uistinu divno čeljade. Oko sebe je širila osjećaj mirnoće, jednostavnosti i poniznosti. Već na prvi pogled vidjelo se da je to posebna osoba, potpuno predana ljubavi i pomoći prema drugima. Njezin posjet jedan je od najznačajnijih događaja u mom životu“, prisjeća se te davne 1978. fra Andrija Nikić.

 


Posjeta Mostaru ovjekovječena je fotografijom, koju je snimio fra Ante Marić, a na fotografiji su (slijeva) franjevci: Grga Martić, Bosiljko Vukojević, Nikola Pandžić, Marinko Leko, Oton Bilić, bogoslov Jure Primorac, Alojzije Topić, Andrija Nikić, Hadrijan Sivrić te č. s. Ignacija Bebek i č. s. Miroslava Vučić.

 

Majka Tereza - Svetica odbačenih
Fra Marinko Leko, za Bljesak.info je rekao kako se ne sjeća detalja posjete, ipak je to bilo jako davno, ali se sjeća kako je u posjetu došla s ocem Gabrićem, te da su se tada uslikali ispred crkve.

 

Autor ove fotografije, fra Ante Marić, za Bljesak.info je ispričao kako je Majka Terezija tada bila u posjeti po ondašnjoj zemlji, a pred Uskrs je s misionarom Gabrićem iz Metkovića, bila u Franjevačkom samostanu gdje se družila s fratrima, ali i civilima koji su dolazili i darovali joj za misiju.

 

''Tada sam napravio dva snimka s Majkom Terezijom i fratrima. Bila je jako 'malecka', mala stasom i umiljata, ma krasna, sa svima nama je pričala'', prisjetio se fra. Ante koji je tada bio 26-godišnji mladomisnik apsolvent.

 

"Ja sam to radio na dijapozitivu, prije pet godina sam sačuvane negative i dijapozitive digitalizirao i sređivao sam ih za arhiv", kaže Marić dodajući da je  vrlo zanimljivo da je u klaustru Franjevačkog samostana bila Majka Tereza, koju je Papa nedavno proglasio svetom i da imaju tu fotografiju.

 

"Zanimljivo je i da je 1938. godine u našem klaustru bio blaženi kardinal Alojzije Stepinac, kojega isto imamo fotografiji. Razmišljamo da u klaustru gdje su bili Majka Terezija i Alojzije Stepinac stavimo neki znak, da se to ne zaboravi", kaže Marić.

Podsjetimo, majku Terezu koja je život posvetila najsiromašnijima i odbačenima, papa Franjo proglasio je sveticom u nedjelju na misi.

 

"Proglašavamo blagoslovljenu Terezu od Kalkute sveticom i stavljamo je na popis svetaca, nalažući da bude štovana od cijele Crkve", kazao je papa Franjo.

 

Devetnaest godina nakon njezine smrti u dobi od 87 godina, titulom svetice ovjekovječena je na svečanoj misi na Trgu sv. Petra u rimu pred oko 100.000 štovatelja. U katoličkom kalendaru Majka Tereza će se slaviti 5. rujna, na dan njezine smrti.

Pročitano 1227 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering