kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Srijeda, 12 Listopad 2016 14:18

Nova knjiga dr. Bože Skoke "Kakvi su Hrvati"

Autor: M. Antić | Večernji list Autor: M. Antić | Večernji list

Objavljena je nova knjiga dr. Bože Skoke "Kakvi su Hrvati - ogledi o hrvatskom identitetu, imidžu i neiskorištenim potencijalima", u nakladi Fokus komunikacija, a za koju je predgovor napisao akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a

Što Hrvati misle o sebi, a što drugi govore o nama? Zašto su Šveđani nekada plašili malu djecu s Hrvatima? Čemu su Hrvati podučili Europu? Otkud nam kompleks male zemlje i nemoćnog naroda? Kakva je razlika između Hrvata i Srba? Kako se postaje Hrvat? Zašto domoljublje u Hrvatskoj nije „in“? Zašto Hrvati najbolje uspijevaju u inozemstvu? Imaju li drugi narodi toliko ljubomore i jala? Kojim smo mitovima opčinjeni i zašto? Zašto slavimo svetog Patrika, zaštitnika Irske, a nemamo pojma tko je zaštitnik Hrvatske? Zašto je hrvatska diplomacija tako neučinkovita? Što hrvatska mora naučiti od svoje Dubrovačke Republike? Može li katolik biti dobar lider u Hrvatskoj? Zašto Europa uživa u hrvatskom maslinovom ulju, a uopće ne poznaje hrvatska vina? Koje su najveći hrvatski aduti za globalno tržište? Zašto kiša može uništiti jedino turističku sezonu u Hrvatskoj? Zašto smo prokockali ulazak u Europsku uniju i kako ipak možemo postati globalni brend?


To su samo neka od zanimljivih pitanja na koja ćete pronaći iscrpne i argumentirane odgovore u novoj knjizi provokativnog naslova „Kakvi su Hrvati“ jednog od najboljih poznavatelja hrvatskog identiteta i imidža, našeg kolumnista i profesora Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu dr. Bože Skoke, a koju je objavila nakladnička kuća Fokus. Riječ je o izabranim analizama i esejima koje je proteklih pet godina objavljivao u Večernjem listu te još nekim izdanjima, ali u izvornoj verziji (budući da su neki kraćeni zbog prilagodbe novinskim izdanjima) i novoj uređivačkoj opremi koju potpisuje urednik dr.sc. Boris Beck.


Podnaslov knjiga je Ogledi o hrvatskom identitetu, imidžu i neiskorištenim potencijalima. Iako je riječ o tekstovima koji su nastali u određenom društvenom i političkom trenutku, nisu nimalo izgubili na aktualnosti, budući da se bave trajnim fenomenima i izazovima hrvatskoga društva. Dapače, tek s vremenske distance vidimo kako su neke od tih analiza sjajno predvidjele pojedine procese i njihove posljedice.


Predgovor za knjigu je napisao akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koji priznaje kako je Skoko svojim provokativnim i argumentiranim analizama o Hrvatskoj potaknuo na razmišljanje i djelovanje čak i akademike. On smatra kako knjiga profesora Skoke Kakvi su Hrvati dolazi u pravi trenutak jer autor o Hrvatima progovara samokritički, argumentirano i znalački upozoravajući na greške i propuste koje svjesno ili nesvjesno činimo u osvješćivanju svog identiteta i svojoj promociji u Europi i svijetu. „No jednako tako autor podsjeća na mnoga naša identitetska obilježja i komparativne prednosti koje nam mogu vratiti samopouzdanje, osloboditi nas nametnutih kompleksa te nas u punom sjaju predstaviti globaliziranom svijetu u kojem će Hrvatska sa svojim identitetom uvijek biti jedna, jedinstvena i prepoznatljiva.“ – zaključuje akademik Kusić.


U Hrvatskoj nema mnogo djela o identitetu i imidžu Hrvatske, a knjiga Kakvi su Hrvati inovativno se uklapa među djela kao što su „Hrvatska 2020.“ Velimira Sriće, „Hrvatske posebnosti“ Feđe Vukića, „Hrvatski kulturni i politički identitet“ Eduarda Kalea te zbornike Hrvatski identitet Matice hrvatske, Hrvatski nacionalni identitet u globalizirajućem svijetu urednika Nevena Budaka i Vjerana Katunarića te Hrvatski identitet u promjeni urednika Ivana Cifrića – podsjeća urednik izdanja Boris Beck, dodajući kako je Skoko svojim prethodnim znanstvenim knjigama Hrvatska i susjedi: Kako Hrvatsku doživljavaju u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji, Hrvatska (identitet, image i promocija), te Država kao brend udario ozbiljne temelje znanstvenom proučavanju tih fenomena, dok je ova knjiga namijenjena široj čitateljskoj publici. „Ljubav prema zemlji i narodu ne smije biti iznad istine o njoj! - kaže autor pa u skladu s tim suprotstavlja i ugodno i neugodno iz prošlosti da bismo bolje razumjeli sadašnjost i budućnost.“ - zaključuje Beck.


„Ova je knjiga epilog dvaju desetljeća istraživanja, predavanja te znanstvenoga i publicističkoga rada autora koji je u međuvremenu postao vodeći hrvatski stručnjak za imidž države. Upravo stoga on s lakoćom pristupa tako kompleksnim pitanjima. Skoko u svoje tekstove unosi strast, koju ne mogu sakriti ni argumenti i korisni podaci kojima obiluju eseji. Zato je ova knjiga odlična dijagnoza hrvatskoga društva, ali i dobronamjeran apel da se trgnemo i krenemo naprijed.“ – piše o knjizi glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, koji je i otvorio Večernjakove stranice identitetskim temama.

Urednik Obzora, gdje je Skoko objavio većinu svojih eseja, Goran Gerovac tvrdi kako je „otkrivati Hrvatima tko su i kakvi su te upozoravati ih na to kakvi bi mogli biti najnezahvalniji je posao na svijetu“ te dodaje kako je Skoko svojim autorskim skalpelom zarezao akribijski duboko u umorno tijelo nacionalnih iluzija i umjesto jalovoga prepričavanja legendi aktivno je i jasno definirao strategije. Zato je knjiga Kakvi su Hrvati? most prema budućnosti i Skokina duhovita inverzija dijagnoze "takvi su Hrvati".

Recenzije knjige napisali su i glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić te glavni urednik Globusa Zdravko Milinović, s kojima je Skoko također godinama surađivao. Uvjereni smo da će nova Skokina knjiga, koja će sljedeći tjedan biti dostupna u svim većim hrvatskim gradovima, mnoge natjerati na razmišljanje te nam pomoći da bolje razumijemo sebe, ali i svijet oko sebe budući da pitanje identiteta sve više postaje ekonomska kategorija, odnosno dodana vrijednost svemu što radimo i poduzimamo na globalnom tržištu.

Pročitano 811 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering