kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Ponedjeljak, 24 Listopad 2016 21:28

FOTO: Izložba grafika Slađane Milićević

Autor: LJ::portal Autor: LJ::portal

U petak je održana izložba grafika mag. Likovnih umjetnosti Slađane Milićević pod nazivom „Pogled unatrag“. Slađana Milićević, rođena 12.02.1978. godine u Mostaru. Udana i majka dvoje djece završila je drugi ciklus studija na Nastavničkom fakultetu,

odsjeku Likovnih umjetnosti Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Učestvovala je na više skupnih izložbi, likovnih kolonija i projekata, a ovo je njena prva samostalna izložba.


„Izložba „Pogled unatrag“ obuhvaća jedno poglavlje mog života u kojem se vidi proces usvajanja znanja, vještina, te stvaranja i sazrijevanja osobnog stila i rukopisa. Kroz moje prve grafike stječem vještinu izrade raznih tehnika klasične grafike. Potom kroz daljnji rad i sazrijevanje pokušavam uključiti svoja promišljanja o životu. U svojim grafikama recipijentu pokušavam prenijeti svoje emocije i spoznaje o načinu življenja, tradiciji i socijalnim utjecajima okoline u kojoj živim.


Kroz ciklus „Grad“ na klasičnim grafikama izražavam odnos muškarca i žene u sadašnjosti. Razlog koji me je potakao da uradim ovaj ciklus je vječna potreba žene da se izbori, uspije, dokaže i ustraje u stvaranju kako svoje osobnosti tako i karijere. Ciklus grafika „Grad“ razvijam u tri ciklusa „Muški grad“, „Ženski grad“ i „Digitalni grad“ koja se mogu promatrati zasebno a opet su povezana, kao i muško-ženski odnosi, te tako tvore jednu cjelinu.
Kroz ciklus „Muški grad“ na grafičkim listovima stvaram gard koji predstavlja muškarca kao dominantnog, snažnog i autoritativnog stupa društva današnjica. U određenom trenutku dodajem ženske elemente koje nazivam utjecaji. Oni mi služe da razbijem proračunatost i hladnoću te stvaraju toplinu, senzibilnost i nježnost, jer muška dominacija bez žene izgubila bi na svom značaju.


U ciklusu „Ženski grad“ svoja promišljanja pokušavam izraziti upotrebom „ženskih elemenata“: jonskim stupom, blago vijugavim linijama i čipkom. Kroz ovaj ciklus želim poručiti da žene više nisu ograničene u bilo kojem segmentu života. Žena je sposobna, pametna, nadarena i snažna, a samo je onoliko ne sposobna, glupa i i ograničena koliko dopusti drugima da je takvom načine.
U ciklusu „Digitalni grad“ predstavljam današnjicu u kojoj je sve shematizirano, hladno i proračunato, tu nema mjesta pogrešci i emocijama. Linije su pravilne, prelazi oštri, kockasta polja predstavljaju skučenost malih domova jer se u njima sve manje boravi. Elektronske ploče predstavljaju sve veću prisutnost robotike u našim životima.


Svoja iduća promišljanja i rad vežem za „Grad“,on mi služi kao temelj da izrazim svoja nova promišljanja o stanju urbanizma u gradovima Bosne i Hercegovine. U ovom ciklusu digitalnih grafika „Digitalni grad kroz medij digitalne grafike“ postupno se gubi figurativnost i prelazi u potpunu apstrakciju. Igrom komplementarnih kontrasta  boja i tekstura pokušavam recipijentu ukazati na šaradu koja ga okružuje, a koja je posljedica „planiranog“ urbanizma. Rekompozicijom stvaram novi likovni sadržaj, odnosno onako kako ja vidim današnji moderni grad. U želi da što vjerodostojnije prikažem promjenjivost i dinamiku današnjeg modernog grada stvaram video uradak „Gradski ritam“. Dodavanjem zvuk svojim grafikama oživljavam i poručujem: »Grad je za mene pomno isplanirana sredina, koja treba funkcionalno i estetski koristiti stanovnicima. Grad je živa cjelina koja ima svoje zahtjeve i potrebe, a njih treba održavati, njegovati i voditi da se idući naraštaji imaju čime ponositi.«  


Izložba će biti otvorena do 30.10.2016.g u prostorijama Caffe gallery Kerametal i restorana „Natural“.

 

Pročitano 1885 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering