kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Nedjelja, 20 Studeni 2016 21:19

VIDEO&FOTO: Na Humcu prikazan film Ovčara – neispričana priča

Autor: franjevci-humac.net | LJ::portal Autor: franjevci-humac.net | LJ::portal

Večeras je u crkvi sv. Ante na Humcu prikazan dokumentarni film Ovčara – neispričana priča mladog vinkovačkog glumca i redatelja Vladimira Andrića. Prije početka  projekcije, okupljenima se u ime domaćina obratio fra Žarko Ilić.


U filmu je detaljno i precizno navedeno ime svakog počinitelja koji nije progonjen, a svojim svjedočanstvima sudjeluju preživjeli svjedoci tog vremena Vilim Karlović, Hajdar Dodaj, Dragutin Berhofer i doktorica Mirjana Semernić Rutko.

Filmu su golem prinos dali glumci Goran Grgić, Anja Šovagović-Despot, Hrvoje Klobučar, Dražen Kühn i Perica Martinović koji su čitali tekstove i posudili svoje glasove licima u filmu.

Iako potresan, ovaj dokumentarac i njegovi autori objektivno su i detaljno ispričali tužnu priču o Ovčari.

 

 

Dokumentarni film Ovčara - neispričana priča je film koji govori o pravoj istini, što se uistinu događalo 20. i 21. studenoga 1991. Na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu sudi se 13 osoba, koje su bile pripadnici dobrovoljačkih postrojbi Leva supoderica i Petrova. Ne sudi se niti jednog pripadniku JNA. Film u detalje dokazuje i prokazuje kako i na koji način su paravojne formacije i JNA izveli iz bolnice, krvnički mučili i ubili 276 hrvatskih branitelja, civila i ranjenika.

Cilj filma je isključivo promicanje istine. Istina koju je pisao Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu i njihovo tužiteljstvo ne može biti istina. Dokumentacija koja se prilaže ne može biti istina. Apsurd je da 13 četnika može u svega 7 sati ubiti 276 branitelja, ranjenika i civila. Od tristo zarobljenih civila i branitelja koji su izvedeni iz vukovarske bolnice na stražnji izlaz samo su neki na putu do Ovčare spašeni na molbu bolničkog osoblja. Najmlađa žrtva imala je 15, najstarija 84 godine, a među žrtvama je bila i Ružica Markobaši koja je ubijena u sedmom mjesecu trudnoće.

Kroz film je pokušano dokazati da je istina sasvim drugačija, a to se u filmu može i pogledati.

 

Pročitano 1711 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering