kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Ponedjeljak, 21 Studeni 2016 16:43

FOTO: Održan III. Susret zborova u organizaciji UHAKUD u BiH

Autor: franjevci-humac.net Autor: franjevci-humac.net

U Gradnićima kod Čitluka je u nedjelju, 20. studenog, na blagdan Krista Kralja, održan treći po redu Susret zborova  u organizaciji UHAKUD u BiH i župe sv. Blaža Gradnići. Program je službeno započeo sv. misom u 13 sati,

a nakon toga u 14.30 sati upriličen je koncert zborova i pjevačkih skupina.
Ove je godine nastupilo 12 zborova i pjevačkih skupina, a iz naše humačke župe sudjelovao je naš mješoviti župni zbor „Sv. Ante“  i novoosnovani muški vokalni ansambl „Benedictus“, pod ravnanjem prof. Zdenka Vištice. Župni se zbor predstavio s dvije pjesme: „Velik je Gospod Bog“ od don Dragana Filipovića i „Oče naš“ od Đele Jusića. Ansambl „Benedictus“ otpjevao je „Sva si lijepa, o Marijo“ od fra Ive Perana i „Slavim Te, Gospode“ od J. S. Bacha.


Evo popisa svih sudionika:
1. Vokalna skupina „Arabella“ – Rama
2. Etno skupina „Čuvarice“ – Rama
3. Ženski vokalni ansambl HKD Napredak – Bugojno
4. VIS „Providenza“ – Župa sv. Luke i sv. Marka Cim/Ilići
5. „Nikola Šop“ HKD Napredak – Jajce
6. Mještoviti zbor HKD Napredak – Kreševo
7. Lampoši – Dolac na Lašvi
8. Župni zbor sv. Ivan Krstitelj – Ružići
9. Mješoviti župni zbor „Sv. Ante“ – Humac
10. Muški vokalni ansambl "Benedictus" – Humac
11. Mješoviti župni zbor Gradina - Župa Gradina
12. Mješoviti župni zbor „Sv. Blaž“ – Gradnići


Nakon susreta svi zborovi imali su zajednički domjenak, a voditelji su sudjelovali u radu okruglog stola kojeg su predvodili mr. art Katja Krolo Šarac, doc. i mo. don Dragan Filipović.
Ideja Susreta zborova je podizanje svijesti i kulturna promocija zborskog pjevanja koja na našim prostorima vuče korijene zadnjih stotinjak godina, a u posljednje vrijeme se osobito pojavljuje sve veći broj amaterskih zborova koji djeluju unutar župnih zajednica pri Crkvi ili samostalno kao udruge građana. Kako bi se kultura razvijala u ispravnom smjeru, potrebni su i savjeti stručnjaka koji uvelike mogu olakšati rad u malim lokalnim sredinama, stoga je susret zborova odlično mjesto gdje se zborovi između sebe mogu povezati, upoznati te izmijeniti iskustva u radu te usvojiti nova znanja koja su prijeko potrebna u radu sa zborovima.
Temeljni cilj UHAKUD-a u BiH je očuvanje nematerijalne kulturne baštine Hrvata BiH kao segmenta kulturnog identiteta jednog naroda. Za postizanje tog cilja određene su aktivnosti koje u godišnjim planovima za sve sudionike provodi Udruga kroz planske aktivnosti svojih članova, kao stalnih i povremenih tijela. To su programi edukacije, smotri, izložbi, koncerata i drugih manifestacija.
Naš župni zbor će i sutra, na blagdan sv. Cecilije, zaštitnice liturgijskog pjevanja, nastupiti na Provincijskom susretu zborova u Međugorju. Susret započinje sv. Misom u 18 sati, a nakon toga će se svaki zbor predstaviti izabranom skladbom.


Pročitano 1508 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering