kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Ponedjeljak, 28 Studeni 2016 23:47

FOTO: U Čitluku predstavljena knjiga "Kakvi su Hrvati" autora dr. sc. Bože Skoke

Autor: LJ::portal Autor: LJ::portal

Knjiga zanimljiva naslova, a i sadržaja – 'Kakvi su Hrvati? - Ogledi o hrvatskom identitetu, imidžu i neiskorištenim potencijalima' - autora Bože Skoke, predstavljena je večeras u Hotelu Brotnjo.

Organizator predstavljanja knjige profesora odnosa s javnošću na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i jednog od vodećih hrvatskih komunikacijskih stručnjaka, te jednog od najboljih poznavatelja hrvatskog identiteta i imidža, je Ogranak Matice hrvatske Čitluk, koji je ovim događajem započeo s manifestacijom "Božićni susret s Maticom" koja će trajati do 6. siječnja 2017. godine.

 

Uvodnu riječ održao je domaćin prof. Andrija Stojić, predsjednika OMH Čitluk, te najavio autora dr. sc. Božu Skoku koji je uz predstavljanje knjige održao i predavanje na temu kojoj je posvećena ova zbirka eseja.

 

Šesta knjiga prof. Skoke je zbirka eseja posvećenih hrvatskom identitetu i imidžu, odnosno preispitivanju položaja i uloge Hrvatske uoči i nakon ulaska u Europsku uniju te odnosa Hrvata prema vlastitoj zajednici, vrijednostima, tradiciji i drugima. Knjiga sadrži izabrane analize i eseje koje je Skoko u proteklih pet godina objavljivao u Večernjemu listu te u još nekim izdanjima, i to u izvornoj verziji, a ne u skraćenoj kako se ponekad objavljivani zbog prilagodbe novinskim izdanjima, te u novoj uređivačkoj opremi koju potpisuje urednik Boris Beck.

Hrvatska je lijepa zemlja i po tomu smo prepoznati u cijelome svijetu, ali danas nas rijetko tko povezuje s nekim proizvodom, inovacijom, industrijom, uspješnim pojedincem, isključujući sportaše, manifestacijom ili spektakularnim arhitektonskim simbolom, istaknuo je Skoko. Iznoseći stajalište o tomu što je Hrvatska učinila dobro za svoju percepciju u Europi i svijetu od stvaranja hrvatske države, Skoko je kritički primijetio kako nitko ne percipira neku vrijednost hrvatske zajednice koja bi mogla biti dar suvremenoj civilizaciji.

 

Prije mnogo stoljeća, kad su Šveđani bili najveći ratnici u Europi, ipak su švedske majke plašile djecu: ako budeš zločest, doći će Hrvat. Međutim, to nije svojstveno samo u Švedskoj. Mi imamo niz europskih država koje su Hrvate prepoznavale kao ratnički narod, kao vješte vojnike, kao prilično disciplinirane vojnike i vrlo rado su ih europski vladari uzimali kao plaćenu vojsku. Na koncu konca, tako je i kravata došla u Pariz, objašnjava autor dr. sc. Božo Skoko. No, tu su Hrvati ratovali za tuđe interese, ali su u svojoj zemlji miroljubiv narod, otvoren i tolerantan prema drugima, kaže Skoko.

 

Posebni poglavlje u knjizi zauzima i Međugorje kao svjetski brend. Većina nas koji smo privilegirani živjeti u blizini Međugorja često i nije svjesna snage ovog fenomena - ističe dr. Skoko. Nekako nam se čini normalnim da milijuni ljudi iz cijeloga svijeta, svih naroda i rasa, bez predaha dolaze u ovo malo hercegovačko mjesto tražeći duhovno ispunjenje. Obično počnemo ozbiljnije razmišljati o snazi te međugorske priče tek kad otputujemo daleko od domovine i kad nas netko, potpuno neočekivano, iznenadi svojim izvrsnim poznavanjem Međugorja, iako nisu sigurni je li smješteno u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini. Upravo zbog povezanosti Međugorja s hrvatskim narodom, sjećamo se kako je ovo svetište bilo odličan adut početkom devedesetih kad se trebalo izboriti za međunarodnu pozornost i pomoć u obrani od agresije - naglasio je autor dr. sc. Božo Skoko na predstavljanju u Čitluku.

 

Knjiga "Kakvi su Hrvati" daje odgovor na brojna pitanja o (ne)istinitosti stereotipa o Hrvatima – o smiješnim, pohvalnim i neobičnim navikama. Osim toga, autor se osvrnuo i na važnost diplomacije i promidžbe jedne malene zemlje kao što je Hrvatska. Knjiga je zanimljiv spoj konstruktivnih pitanja i odgovora, ali i duhovitih opaski na svakodnevne nam teme.

 

Na kraju spomenimo da se uskoro u sklopu Dana općine očekuje i predstavljanje ovog djela i u Ljubuškom.

 

Pročitano 1053 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering