kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Četvrtak, 15 Prosinac 2016 15:56

NAJAVA: Sutra predstavljanje projekta „Ponos domovine“

Autor:  LJ::portal Autor: LJ::portal

U organizaciji udruge „Ponos domovine“ iz Zagreba i Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke u petak, 16.12. 2016. godine, s početkom u 12:00 sati u Zgradi Županije Zapadnohercegovačke (u dvorani Skupštine) u Širokom Brijegu

biti će organizirano predstavljanje projekta „Ponos domovine“. Učenici završnih razreda srednjih škola Županije Zapadnohercegovačke, zajedno s ravnateljima i nastavnicima povijesti će se pridružiti on – line kvizu „Ponos domovine“, koji se provodi diljem Republike Hrvatske.

 

O projektu Ponos domovine

 

Projekt Ponos domovine produkt je istoimene udruge iz zagreba osnovane 2009. Godine. Sastoji se od natjecanja u tri dijela, a to su srednjoškolsko natjecanje „Ponos domovine“, osnovnoškolsko pod nazivom „Volim domovinu“, dok treći dio čini fotografsko natjecanje u kojem također sudjeluju svi zainteresirani učenici.

Najsloženiji od tri navedena podprojekta svakako je „Ponos domovine“. Riječ je o natjecanju namijenjenom učenicima srednjih škola diljem Hrvatske, ali i BiH. Sudjeluju svi zainteresirani učenici srednjih škola koji se na natjecanje uključuju prijavom putem svojih školskih CarNet adresa. To je prvi od ukupno tri eliminacijska kruga natjecanja.

 


Prvi eliminacijski krug natjecanja

 

Najjednostavniji dio natjecanja ne iziskuje mnogo napora za natjecatelje. Potrebno je jednostavno pristupiti vremenski ograničenom kvizu znanja s bilo koje lokacije, koristeći dostupno računalo kako bi se učenici prijavili na kviz putem svoje školske CarNet adrese.
Kviz se održava u točno određeno vrijeme u mjesecu ožujku. Natjecatelji s najboljim rezultatima imaju mogućnost daljnjeg natjecanja u drugom eliminacijskom krugu.

Mjesto i vrijeme održavanja: natjecatelji pristupaju s lokacije po izboru, vrijeme pristupa online kvizu je jedna dan u mjesecu ožujku.

 

Drugi eliminacijski krug natjecanja

 

Ovaj je dio nešto složeniji. Najbolje plasirani učenici iz drugog kruga sada među sobom formiraju tročlane ekipe. Osim što je ovaj dio natjecanja ekipni, učenici se osim u kvizu znanja nadmeću i u nekoliko sportskih disciplina poput trčanja na sto metara ili skoka u dalj.
Za ovaj su dio natjecanja rezervirane četiri subote u mjesecu travnju. Točnije, ekipe u ovoj fazi natjecanja moraju izdvojiti svaka po jednu subotu u travnju kako bi sudjelovale u natjecanju koje čini kviz znanja (jednako kao u prvom dijelu), ali i nekoliko sportskih disciplina. Ekipe s najboljim rezultatima plasiraju se u završni dio natjecanja.

Mjesto i vrijeme održavanja: 4 subote tokom mjeseca travnja, 4 srednje škole u Hrvatskoj

 


Treći (završni) krug natjecanja

 

Najsloženiji dio. Najbolje natjecateljske ekipe izdvajaju jedan vikend u svibnju kako bi pristupile završnom natjecanju koje se održava u Zagrebu. Princip je sličan kao u prethodnom krugu – kviz znanja putem računala i nekoliko sportskih disciplina, ali se dodaje i izrada projektnog zadatka za svaku ekipu (prezentacija o zadanoj temi).
Mjesto i vrijeme održavanja: Zagreb, prostorije Policijske ili Vojne akademije.
Svečano proglašenje pobjedničke ekipe održava se na atraktivnoj lokaciji.

 

Ostale informacije i savjeti:


•    Zainteresirani učenici se za kviz znanja mogu pripremiti koristeći se katalogom pitanja koji je dostupan na web stranici udruge Ponos domovine
•    Kroz natjecanje učenike prati profesor-mentor po izboru
•    Teorijski dio natjecanja (kviz znanja) donosi veći omjer bodova u odnosu na bodove koji se dobivaju natjecanjem u sportskim disciplinama
•    Ekipe sastavljaju učenici i njihovi profesori-mentori po vlastitom izboru, neovisno o spolu. Naime djevojke neće biti zakinute za rezultate u sportskom dijelu natjecanja s obzirom da se pri bodovanju koristi metoda prilagođena spolu natjecatelja.
•    Za natjecatelje i profesore osigurane su nagrade čija vrijednost raste kroz faze natjecanja.
•    Moto natjecanja glasi „Znanjem i igrom na ponos domovini“. U skladu s time pitanja u kvizu znanja vezana su za informacije o zemlji, a cilj sportskog dijela natjecanja jest motivirati mlade na kretanje i timski duh.
•    Cilj projekta nije isključivo natjecanje, već učenje kroz zabavu; prijava na natjecanje je dobrovoljna, a može biti vrlo lijepo iskustvo bez obzira na rezultat – nova poznanstva i zabava te različite nagrade dodatna su motivacija da se okušate u projektu

 

Više informacija na www.ponosdomovine.hr i na plakatu „Ponos domovine“.

Pročitano 1001 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering