kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Utorak, 20 Prosinac 2016 21:15

Blagoslovljen mozaik na Humcu - jedinstveni prikaz Pjesme Stvorova

Autor: fra Robert Radić | franjevci.info Autor: fra Robert Radić | franjevci.info

Na svetkovinu Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, provincijal fra Miljenko Šteko blagoslovio je mozaik izrađen na temu Pjesma Stvorova u dvorištu novicijata. Autor mozaika je novak fra Ivan Tomić koji je zajedno s braćom novacima tri mjeseca radio na ostvarenju ovoga djela.

 

U 12 sati spomenutoga dana, uz prisutstvo provincijala i gvardijana fra Daria Dodiga, okupili su se fratri i časne sestre iz samostana, fratri iz okolnih župa, profesori u novicijatu i naši prijatelji te sudjelovali na blagoslovu mozaika. Na početku se prigodnim riječima obratio meštar novaka fra Stanko Mabić. Spomenuo je kako ga ovo djelo podsjeća na biblijsku sliku panja Jišajeva. Iz suhog, beživotnog panja isklijala je mladica novoga života. Tako je nekako bilo i s mozaikom. Naime, pločice koje je darovao Anđelko Ostojić iskorištene su za materijal kojim je izrađen ovaj jedinstveni prikaz Pjesme Stvorova. Od mnoštva pločica nastao je umjetnički sklad koji nadahnjuje i svjedoči radost franjevačkog života. Prije blagoslova je provincijal fra Miljenko uputio poruku današnje svetkovine Bezgrešne Djevice Marije i izrazio radost povodom blagoslova mozaika i cijeloga molitvenog prostora.

panoramafr

U molitvenoj prostoriji, uz mozaik, postavljen je križ svetog Damjana i drvena ploča na kojoj je ispisana Pjesma Stvorova po prijevodu dr. fra Dionizija Lasića i ddr. fra Serafina Hrkaća s talijanskog na hrvatski jezik. Nakon blagoslova uslijedio je ručak u samostanskoj blagovaonici. Dobrodošlicu gostima izrekao je gvardijan fra Dario te čestitao meštru i novacima na otvaranju mozaika.

 

franov

Nadamo se da će ova molitvena prostorija idućim generacijama novaka biti na duhovnu izgradnju i poticaj na što radosnije življenje života po primjeru svetoga Franje Asiškoga.

Pročitano 1242 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering