kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Nedjelja, 01 Siječanj 2017 09:36

Uprizorenje živih jaslica Frame na Humcu

Autor: LJ::portal | Frama Humac Autor: LJ::portal | Frama Humac FOTO: Frama Humac

Proteklo vrijeme došašća bilo je doista dinamično za članove Frame Humac. Od skupljanja i dijeljenja hrane siromašnima, u čemu su im uvelike pomogli i naši župljani, do uprizorenja živih jaslica.

Ponovno uprizorenje živih jaslica biti će na večeras na Novu godinu (nedjelja 1.1.2017) u 19 sati poslije večernje svete mise.

 

Scenografija, koju su pripremili članovi molitvene zajednice zajedno sa framašima, prikaziva štalicu, pastire i pastirice, domaće životinje… Likove utjelovljuju framaši prikazujući pravu radost Božića, rođenje našeg Spasitelja.

 


Prve žive jaslice uprizorio je sveti Franjo Asiški u noći pred Božić 1223. godine, tri godine prije svoje smrti, u malom talijanskom mjestu Greccio. Uz pomoć mjesnog puka izradio je jaslice i kraj njih postavio živog magarca i vola. Prvi životopisac sv. Franje Asiškoga, Toma Čelanski, ovako to opisuje: "Pripravljene su jaslice, donesena je slama, dovedeni su vol i magarac. Čast se ondje iskazivala jednostavnosti, uzvisivalo se siromaštvo, preporučivala se poniznost, a Greccio kao da postade novi Betlehem. Noć, rasvijetljena poput dana, bijaše ugodna i ljudima i životinjama. Pristiže narod i novom se radošću raduje novom otajstvu. Šuma odjekuje glasovima, a na zanosno klicanje odgovaraju stijene. Braća pjevaju, dužnu hvalu Gospodinu daju, i svu noć odjekuje zanosno klicanje. Svetac Božji stoji pred jaslama, od silnog ganuća uzdiše, shrvan krotkošću, a ispunjen čudesnom radošću. Jasle su oltar gdje se služi neobična misa; u neočekivanoj utjehi uživa svećenik."

 


Također u petak, 6. siječnja, na blagdan Sveta tri kralja - Bogojavljenje, poslije mise za mlade (sveta misa je u 18h u novoj crkvi) biti će ponovo uprizorene žive jaslice. Dođite, radosno vas očekujemo - poručuju framaši!

 

 

Pročitano 2228 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering