kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Subota, 28 Siječanj 2017 11:08

FOTO: Noć muzeja na Humcu privukla veliki broj posjetitelja

Autor: Ana | franjevci-humac.net Autor: Ana | franjevci-humac.net

Tradicionalna manifestacija Noć muzeja, koja se sinoć održala u muzejima, galerijama i ustanovama za kulturu  diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine organizirana je po prvi put u Franjevačkom samostanu na Humcu. Program je započeo u dvorani sv. Ante predavanjem

o „Humačkom muzeju“ koje je održao prof. Mirko Rasic, arheolog.


U franjevačkom samostanu svetog Ante Padovanskog na Humcu nalazi se najstariji muzej u BiH, osnovan 1884. godine. U obnovljenom muzeju izloženi su predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine od starijeg kamenog doba do naših dana. Izložena je i Humačka ploča iz XII. stoljeća, najstariji očuvani spomenik pisan na hrvatskom jeziku na području današnje Bosne i Hercegovine.
Hercegovački fratri su naraštajima samozatajno prikupljali, čuvali i izučavali materijalne tragove prošlosti svoje zemlje i hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta na ovim područjima. Od osnutka Hercegovačke franjevačke provincije razmišljalo se i o ostvarenju ideje fra Petra Bakule o otvaranju muzeja koji bi imao i prosvjetiteljsku ulogu. U proljeće 1884. godine fra. Anđeo Nuić preuređuje jednu samostansku prostoriju u prvu muzejsku instituciju u Bosni i Hercegovini. Današnji muzejski prostor uređen je 2002. godine.

Nakon prigodnog programa u Dvorani svetoga Ante uslijedilo je razgledanje Galerije Majka i Muzeja koji su bili otvoreni sve do ponoći.

Ljubušaci su s oduševljenjem podržali Noć Muzeja, što potvrđuje broj posjetitelja koji su sinoć posjetili Samostan na Humcu, poslušali predavanje i obišli muzejski prostor uz stručnu pratnju arheologa  Mirka Rašića i humačkih fratara.

 

Pročitano 3763 puta




Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering