kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Srijeda, 23 Travanj 2014 21:45

KRIZA ANALIZE Bježimo li od susreta sa svojim unutarnjim ja?

Autor: Dnevni list Autor: Dnevni list

Izložba Vilima Parića pod nazivom “Antagonizam duha”, nakon Tuzle, otvorena je i u Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg, gdje će se moći pogledati do 8. svibnja. Tekst u predgovoru kataloga izložbe pisala je akademska slikarica Tamara Grbavac,

koja svoj tekst u predgovoru kataloga Parićeve izložbe počinje citatom nobelovca Hermanna Hessea, njemačkog književnika: “Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta čiji ciljevi nisu moji, čije mi radosti ništa ne znače!”


Taj citat nije slučajan, jer se Grbavac u svom tekstu osvrće na potrošačko društvo, na “proces općeg banaliziranja egzistencije pojedinca ukalupljuje u zadane društvene programe koji ga kroz materijalističku propagandu odvlače od susreta sa samim sobom”. Živimo u vremenu u kojem se svakoj vrijednosti utiskuje uporabno-korisna svrha, što uzrokuje inflaciju vrijednosti, vrijednost pada. Živimo u vremenu u kojemu nemamo vremena, katkada ni volje ni želje posvetiti se sudbinskim pitanjima, a ni pobuniti se protiv masovne kulture koja je čovjeka svela na broj, a pojedinca potpuno zapostavila. Sve se odvija na površini. Vilim Parić u svojim djelima ne bježi od susreta sa samim sobom – u svojim djelima i pri susretu s njima, on nas poziva da se vratimo sebi, da se vratimo iskonu.
“Parić se svojim radovima predstavlja kao iznimka koja potvrđuje pravilo. Aluzivni simbol vuka, koji se kontinuirano provlači kroz sve radove, zapravo je personifikacija samog autora. Vuk, gotovo uvijek sam, obrađen snažnim crnim linijama u kontrastu s bijelom podlogom, žarište je svake slike. Proces mehaničkog otklanjanja boje, struganjem i grebanjem, stvara brojne izlomljene, krzave linije koje variraju u debljini, ali ujedno i ogoljuje pojedine plohe do same podloge. Forma koja nastaje je oblik životinje često deformiran, izmučen, ogoljen uslijed unutarnjih borbi iniciranih vanjskim svijetom”, piše Grbavac u katalogu izložbe.

 

Otvoriti se iznutra…

 

Susret sa samim sobom nije ni lagan ni jednostavan, ali Vilim Parić se ne boji ni pobjede ni poraza, ne boji se analize ni razmišljanja – on ne kalkulira i to se vidi u njegovim slikama. Tamara Grbavac citira Alberta Camusa: “Ako se uvjerim da ovaj život nema drugog lika osim ovog, apsurdnog, ako iskusim da sva njegova uravnoteženost počiva na toj vječnoj proturječnosti između moje svjesne pobune i tmine u kojoj se ona bori, ako prihvatim da sva moja sloboda ima smisla samo u odnosu na moju ograničenu sudbinu, tada moram reći da je važno ne da se živi bolje, već da se živi najviše.”
O katastrofičnosti materijalizma na otvorenju izložbe Vilima Parića govorio je fra Vendelin Karačić, voditelj Franjevačke galerije Široki Brijeg, a u tom kontekstu svakako je važno i simbolično i vrijeme u kojemu se ova izložba postavlja – vrijeme korizme, posta – odnosno odricanja od suvišnoga, (pre)ispitivanja sebe. O svemu tome Vilim Parić progovorio je kroz svoja izložena djela. Tamara Grbavac na otvorenju ove izložbe govorila je o drugoj godini studija na Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru, kada je uočila sjajan crtački Parićev potencijal i njegovo kontinuirano nastojanje da se otvori iznutra, do najsitnijih detalja…

 

O autoru

 

Izložbu Vilima Parića svečano je otvorio Dragan Marijanović, novinar i publicist, kroničar zbivanja u Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg, koji je pohvalio likovnu analizu Tamare Grbavac djela Vilima Parića. “Vuk vuka najbolje razumije. Nema više kritičara niti adrese s koje će on – ako je negdje ima -  krenuti put provincije u koju se polako, ali sigurno pretvara i nekakva podrazumijevajuća metropolska umjetnost i sve što se oko nje događa, pa ste prepušteni samima sebi, i sami pišite kritike, to vam dobro ide, nemate se više na koga osloniti, a zvekana kakav sam ja, da vam otvore izložbu i štogod o njoj zapišu – uvijek možete naći!”, rekao je Marijanović otvarajući izložbu. Vilim Parić rođen je 1987. u Travniku. Magistrirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru u klasi profesora Ante Kajinića. Trenutačno pohađa doktorski studij “Ars sacra” na istoimenoj akademiji. Do sada je imao nekoliko samostalnih i sudjelovao na brojnim skupnim izložbama. Dobitnik je stručne nagrade iz oblasti slikarstva za apsolvente i studente Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Pročitano 1649 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering