kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Srijeda, 23 Travanj 2014 23:01

FOTO: Održano predavanje Promocija i smisao volonterizma i humanitarnog rada

Autor: LJ::portal Autor: LJ::portal

Povodom prvog rođendana Udruge Mladih Agape u "S Centru" održano je predavanja Promocija i smisao volonterizma i humanitarnog rada.


Na samom početku sve prisutne pozdravila je Marija Herceg,  predsjednica Udruge mladih Agape, čije je djelovanje ovu prvu godinu bilo na volonterskoj bazi. Educiranjem su  htjeli proslaviti obljetnicu djelovanja, izabravši temu "Snaga volonterizma, medija i građanskog aktivizma.", te time žele dokazati da volonterizam donosi brojne pogodnosti.


Goste predavače predstavila je članica udruge Ina Matić.


Prvi predavač Ante Čuvalo, bivši profesor koledža u Chicagu, autor nagrađene knjige Historical Dictionary of Bosnia and Hercegovi govorio je o svom načinu života u Americi gdje organizirani humanitarni i dobrotvorni rad ima dugu tradiciju. Potaknuo je prisutne na volontiranje i obećao da će im pomoći svojim iskustvom, savjetima i idejama. 


Prisutnima se obratila i članica Udruženja “Minores”. Ovo je udruženje formirano prije godinu, a rad njegovih članova usmjeren je prvenstveno na pomoć socijalno-ugroženim obiteljima i beskućnicima, koje posjećuju dva puta tjedno te im nose hranu, odjeću, pokrivače i slične potrepštine.

 

Svoje iskustvo volontiranja ispričao je  Elvir Karalić, osnivač humanitarne fondacije Pomozi, kojoj je glavni cilj  pomoći drugima. Njegova volja i želja da pomogne socijalno ugroženima zadivili su prisutne.
Ispričao je da je sve je počelo, kada je na Facebooku vidio prijateljičin  status "Neću like, hoću čokoladu".
Na osnovu tog statusa, za koji je potrošila deset sekundi, sakupila je 170 čokolada. Kako je bilo puno zainteresiranih, predložio je da započnu  prikupljati i ostale namirnice. Na kraju su imali trosoban stan pun hrane, garderobe i ostalih stvari koje su poklonili potrebnima. Danas s Elvirom radi 50 ljudi, a imaju samo jedan cilj - pomoći socijalno ugroženima. Nitko od njih nema nikakve financijske koristi od onoga što rade, ali sve savršeno funkcionira i niko se ne žali da mu je teško.


"Iako non-stop radim, nisam umoran. Kad nekome odnesemo pomoć dobijem nevjerojatnu energiju i ne mogu se umoriti. Ne gledaš pada li kiša ili snijeg, ništa te ne zanima. U pet ujutro čekam autobus da pošaljem nešto, ali mi nije mrsko. Ovo nije samo pomaganje socijalno ugroženima, već promjena svijesti kod ljudi. Mi mijenjamo društvo nabolje!" - istaknuo je u svom predavanju Karalić.

 

Pročitano 2103 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering