kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Ponedjeljak, 30 Prosinac 2013 00:09

Svake jaslice koje sam izradila pričaju neku priču

 Dnevni list | LJ::portal Dnevni list | LJ::portal FOTO: radioljubuski.ba

Njen svaki izlet u prirodu završi tako da sa sobom kući ponese hrpu stvari od kojih kasnije nastaju mala umjetnička djela.

U svakom listu, grančici ili kamenu naša sugovornica vidi potencijalni materijal za nastanak nekog novog djela. Njeno ime je Atlantida Hrstić, živi u Grabu, a razlog zašto smoje ovoga puta posjetili su jaslice koje ona izrađuje. Naime, to nisu jaslice od gline, kamena, plastike ili nekog drugog materijala. Njene jaslice su od lista kukuruza, kurubine, ili kako ljudi znaju reći kukuruzovine, a vjerujemo kako je jedina koja se takvom izradom bavi na području cijele Hercegovine.

 

Nasljedni talent


Atlantida nas je zajedno sa svoje dvije djevojčice, desetogodišnjom Anteom i petogodišnjom Anamarijom, ugostila u svom domu te ispričala kako je došla na ideju pravljenja ovakvih jaslica te što one za nju predstavljaju. Priča nam kako je sve krenulo prošle godine za Dane kruha kada je njena starija kćerka došla iz škole sa zadatkom da treba ukrasiti košaru s plodovima jeseni. "Osim te košare pravila sam i neke aranžmane i svi koji su ih vidjeli su bili oduševljeni. To me je ponukalo da se nastavim baviti izradom stvari od lista kukuruza. Tako je došao Uskrs kada sam radila motive također od ovoga materijala, kao što su pilići na postolju od prirodnog materijala, drveta. Ovo, sada prošlo, ljeto stalno sam bila po njivama, uvijek sam nešto skupljala i u svemu sam vidjela nešto dok su mi drugi samo govorili „što će ti to", priča Atlantida dok istovremeno zajedno sa svoje dvije male pomagačice izrađuje anđele od kukuruzovine. Kaže kako svake jaslice koje je izradila pričaju svoju priču, a ono što je njoj najbitnije je to da je ona sretna i zadovoljna dok ih izrađuje. Svoj talent i kreativne gene Atlantida je zasigurno naslijedila od predaka: djed joj je bio stol ar,stric joj se bavi crtanjem i izradom drveta, pa je tako i ona sama izučila ovu neobičnu tehniku.

 

Probudite svoju maštu


Njene jaslice, kao i ostali predmeti koje izrađuje, onome tko ih gleda pružaju mogućnost razvoja vlastite mašte i kreativnosti. Naime, likovi nemaju iscrtana lica, ali kaže da je tako htjela. "Mnogi su mi govorili zašto im ne nacrtam oči, nos, usta... rekla sam ne, svatko treba zamisliti njihove izraze lica. Svatko zna priču o evanđelju, o dolasku Isusa, to je rođenje i radost. Svatko tko ih gleda u svojoj glavi treba zamisliti izraze lica Marije, Josipa, malog Isusa, kraljeva koji su mu se došli pokloniti", kaže Atlantida, dodajući kako ih ona vidi kao vesele, jer je Isusovo rođenje donijelo radost. Kaže da će jaslice nastaviti raditi stalno, jer u njihovoj izradi iznimno uživa. Ovaj posao je opušta toliko da se nakon završetka svakog lika osjeća kao daje satima meditirala. Ovo joj je svojevrstan bijeg od svakodnevnih briga i problema s kojima se svatko od nas susreće, a pored svega toga Atlantida svojim rukotvorinama uveseljava i mnoge druge, i zbog toga je zaslužila našu pažnju. Za kraj razgovora svima je poželjela sretne blagdane uz poruku da Božić ne treba tražiti u materijalnim stvarima, jer Božić može biti jednostavan i vrlo lijep u obitelji uz vrednote vlastitih ruku. Antea i Anamarija su se pridružile njenim čestitkama uz želju da svaki idući Božić bude obilat mirom, blaženstvom, srećom i ljubavlju.

Pročitano 1682 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering