kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Srijeda, 30 Travanj 2014 02:16

FOTO: Predstavljen "Ričnik zapadnoercegovačkog govora" autora Ante Kraljevića

Autor: LJ::portal Autor: LJ::portal

Ljubuška podružnica Hrvatskog kulturnog društva Napredak,  večeras je u Gradskoj vijećnici predstavila  Ričnik zapadnoercegovačkog govora, djelo od iznimne kulturne i jezične važnosti za, kao što mu i sam naslov kaže, zapadnu Hercegovinu.

Prije nego je predstavljačima predana riječ večer su otvorile glazbene gošće, skupina Dream team, vrsne gangašice i pjevačice koje su pored iznimnih vokalnih sposobnosti, u svoj nastup unijele toliko veselja da su  naprosto oduševile publiku.


 „Ova knjiga je spomenik našim djedovima i pradjedovima“, rekao je jednom prigodom sam autor Ante Kraljević čije nas je značajno djelo okupilo večeras ovdje. - ovim riječima započela je predstavljanje voditeljica programa Ivana Barišić, predsjednice HKD Napredak, podružnice Ljubuški.


Bavio sam se onomastičkim temama i ima pristojnu gomili etimoloških rječnika pa držim da mogu ponešto izložiti svoje dojmove o Ričniku Ante Kraljevića, počevši od dobrih primjera do jezikoslovnih primjedaba - započeo je svoje izlaganju naš ljubušak, profesor Radoslav Dodig, predsjednik Matice hrvatske Ogranak Ljubuški, te nastavio da u uvodu autor navodi koncepciju ričnika, ali nisu uvrštena vlastita i zemljopisna imena što bi bilo vrlo korisno ali to bi bilo prevelik napor za jednoga istraživača.

 

Ričnik je posvećen onima koji su govorili, prema tome računajući da je ta usmenost iznijela i svoje prste izložila, te dala nam u ove dane, ono što je prednost i poticaje da je ikavica i legendarna i literarna ali zasigurno nevjerojatna i fantastična. Nabrane su riči kao u onoj zazivanoj molitvi, te će ovakvo jedno iskustvo abecedno složeno, poručiti da ga doživljavamo zajedno s Vama, prinesemo Vama i vratimo  svim precima koji su ovakav ričnik koristili. - rekao je u osvrtu na 'Ričnik', dr. Antuna Lučića, profesora na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, koji je napisao pogovor za ovu knjigu.


Neću reći da je on završen ili savršen jer ne postoji ričnik koji je završen, a pogotovo ne onaj koji je savršen, stoga u svakom slučaju je u ovih 13 tisuća riči prilično iscrpljeno bogatstvo zapadnohercegovačkog govora - zaključio je sam autor Ante Kraljević.

 

S obzirom na to da gosp. Kraljević iznimno cijeni gangu i ganganje, ne čudi stoga što su članice Dream team-a i završile ovaj program koji nas je podsjetio na kulturnu baštinu i vrijednost koju imamo i koju trebamo čuvati i cijeniti.

 

Pročitano 1736 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering