kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Srijeda, 30 Travanj 2014 18:29

Kulturno bogatstvo našeg kraja u riječi i slici

Autor: Dnevni list | Zorica Volarević Autor: Dnevni list | Zorica Volarević

U sklopu obilježavanja kulturne manifestacije “Uskrs s Maticom u Brotnju” koja je započela 11. travnja i trajat će sve do 11. svibnja, u hotelu Brotnjo u Čitluku upriličena je promocija dviju knjiga te je otvorena i likovna izložba.

 

“Ričnik” i roman

 

Riječ je o promociji knjige “Ričnik zapadnohercegovačkog govora” Ante Kraljevića, romana “Anđeo nad mojom zemljom” Elizabete Medić i likovnoj izložbi slikara Nikice Sabljića. Ulogu domaćina ispred Matice hrvatske – ogranka Čitluk preuzeo je akademski slikar, prof. Franjo Primorac.
“Ričnik zapadnohercegovačkog govora” predstavio je prof. dr. Antun Lučić predstavivši ga kao djelo od iznimne kulturne i jezične važnosti za zapadnu Hercegovinu u cjelini, djelo na kojem se, uz prekide, radilo trideset godina. Sam autor Ante Kraljević opisao je sastavnice “Ričnika” objasnivši kako se na 544 stranice, uz uvodni dio koji sadrži zemljopisni okvir, skupljanje riječi, mjerilo uvrštenja, sastav, podrijetlo govora, nalazi i oko 13.000 natuknica s 1400 fraza uz uporabne naglašene primjere usmenog duhovnog stvaralaštva Hercegovine. Predstavljajući drugu knjigu u sklopu ove večeri, “Anđeo nad mojom zemljom”, autorice Elizabete Medić, prof. Mate Grbavac je istaknuo da je ovaj roman, iako prvijenac, dobro napisan te da autorica zna ispričati priču.
“Roman se čita u jednom dahu i toplo ga preporučujem svima”, poručio je on. Podsjetimo, iako je riječ o njenom prvom romanu, Elizabeta se oduvijek bavi pisanjem, ali su to uvijek bile pjesme i kratke priče, a 1995. je za svoju kratku priču “Anka” dobila nagradu Zlatno pero. Sama autorica je istaknula kako je roman posvetila svim žrtvama rata, osobito mnogim ženama koje su pretrpjele ponižavanja i silovanja, a o čemu se u javnosti rijetko govori.

 

Samouki slikar


 
Likovni postav izložbe amatera slikara Nikice Sabljića predstavio je akademski slikar Franjo Primorac usporedivši ovog slikara amatera s Henrijem Rousseauom, najvećim svjetskim slikarom naive. Baba Penavuša i Nikica Sabljić, iako amateri, predstavljaju pravu vrijednost i kulturno bogatstvo našeg kraja. Nikica Sabljić se zahvalio organizatorima na lijepom dočeku, a izložbu je otvorio akademski kipar prof. Ante Marić. Inače, Nikica Sabljić je samouki slikar iz Ljubuškog, koji se ovim smjerom umjetnosti bavi više od petnaest godina. Iza sebe ima na tisuće naslikanih uradaka, a ljubav prema slikarstvu gaji još od djetinjstva, pa ga tako nije pokolebao ni neuspjeh prilikom pokušaja upisa na Likovnu akademiju u Sarajevu 1984.

Pročitano 1579 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering