kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Srijeda, 09 Srpanj 2014 10:26

Iz prava izvedeno oko 10.500 branitelja

Autor: Dnevni list Autor: Dnevni list

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Zukan Helez potvrdio je kako je iz braniteljskih prava po različitim osnovama izvedeno oko 10.500 korisnika, što je automatski rezultiralo višemilijunskim uštedama.

Nadalje, on naglašava kako je već završeno oko 95 posto revizije korisnika braniteljskih naknada u prvoj fazi, ili prevedeno, više od 100.000 branitelja koji su prošli reviziju. Helez je izrazio i nadu kako će u drugoj fazi kompletan proces revizije biti završen.

 

Poziv na reviziju

 

Na konferenciji za novinare rekao je i to kako se već ranije postigao dogovor s predstavnicima Instituta za medicinsko vještačenje da se kod starih korisnika, koji po pravilniku imaju pravo od 10 do 20 posto osobne procjene kada je u pitanju ratni vojni invalid, uvijek ide u korist RVI-ja.
- Kada su u pitanju i pripadnici Armije BiH i HVO-a, dogovoreno je da se ne spušta postotak ispod 20 za sve one koji su ranjeni na ratištu, jer to je vrlo bitno za pripadnike HVO-a zato što oni iznad 20 posto primaju invalidninu iz Hrvatske, istaknuo je Helez. U navedeno, on je pozvao sve branitelje iz općina Široki Brijeg, Ljubuški, Grude i Posušje da dostave svoju dokumentaciju i odazovu se na reviziju, kako bi im se odblokirala isplata naknada. Prema njegovim riječima, to je već učinilo oko 90 posto korisnika iz Ljubuškog, oko 35 posto iz Gruda, 30 posto iz Širokog Brijega i 29 posto korisnika iz Posušja.
- Sve to ukazuje kako se steže obruč oko nelegalnih korisnika prava na novčane naknade, smatra Helez.

 

Isplata invalidnina

 

Napomenimo i to kako je tajnica u resornom federalnom ministarstvu Tatjana Pejaković naglasila kako je uspješno izvršila zadatak kao tajnica ministarstva i zastupnica interesa hrvatskog naroda. Također, izrazila je nadu za dobrom komunikacijom i suradnjom s braniteljskim udrugama te buduću usmjerenost k donošenju rješenja koja će poboljšati položaj braniteljske populacije.
Jedna od tema konferencije za novinare bio je i dogovor s predstavnicima HDZ-a 1990. da se odblokira isplata osobnih invalidnina za sve korisnike koji su u pravo ušli prije 2004. godine. Radi se o korisnicima iz ZHŽ-a, za koje isplata počinje od idućeg mjeseca. Važno je napomenuti kako će se tim korisnicima retroaktivno isplatiti invalidnine za razdoblje u kojem im je bila obustavljena isplata.

Pročitano 2209 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering