kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Srijeda, 22 Listopad 2014 19:05

Bože Vukušić: Josipovićeva oca povezuje se s likvidacijama hrvatskih političkih emigranata diljem Europe

Izvor: narod.hr/slobodnadalmacija.hr/matica.hr Izvor: narod.hr/slobodnadalmacija.hr/matica.hr

Nekadašnji politički emigrant i istraživač zločina Udbe Bože Vukušić povezao je u jednom svom intervjuu oca aktualnog predsjednika RH Ive Josipovića s likvidacijama hrvatskih političkih emigranata diljem Europe.

Vukušić je ustvrdio da bi Ante Josipović po zapovjednoj odgovornosti mogao biti odgovoran za zločin ubojstva koje se dogodilo kraj Venecije 24. kolovoza 1972. godine kad su udbaške ubojice likvidirale cijelu obitelj Ševo – supružnika Stipe i Tatjane te devetogodišnje kćeri Rosemarie, pošto je tada bio na funkciji izvršnog sekretara za ideološki nadzor Udbe u CK SKH.

 

“Josipovićevo ponašanje u vrijeme afere Lex Perković dodatno pojačavaju sumnju da bi moje pretpostavke mogle biti itekako točne; da je njegov otac kao šef ideološke komisije CKSKH u to vrijeme bio jedan od onih koji su s političke razine davali suglasnost i odobrenja Udbi za provedbu likvidacija”, kazao je u emisiji 11. srpnja 2014. Bože Vukušić.

Za Antu Josipovića, predsjednikovog oca, hrvatskog političara, komunistu i pravnika, kako piše u biografiji, mediji su pisali, kako mu je politički vrhunac bilo članstvo u Izvršnom komitetu 1971. godine za vrijeme Hrvatskog proljeća. Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak pisao je u kolumni Jutarnjeg lista, 6. veljače 2010., kako je Ante Josipović bio „glavni egzekutor za izbacivanja, hapšenja i priprema optužnica kao član Izvršnog biroa CK SKH-a“ za vrijeme Hrvatskog proljeća.

Ante Josipović rođen je 1925. godine u Baškoj Vodi kod Makarske. Završio je pravni fakultet i višu partijsku školu „Đuro Đaković“. Za vrijeme Drugoga svjetskoga rata bio je član partizanskog odreda na Biokovu koja je kasnije postala 11. dalmatinska brigada za koju se smatra da je počinila zločine nad franjevcima na Širokom Brijegu i ratnim zarobljenicima na Kočevskom Rogu, a bila je inače dio 26. dalmatinske divizije NOVJ-a.

 

Ante Josipović bio je član SKOJ-a, ali i jedan je od glavnih organizatora zbjega u izbjeglički logor El Shatt u pustinji u Egiptu gdje su boravili stanovnici dalmatinskih otoka, primorja i Zagorja od ljeta 1944. do 20. ožujka 1946. godine.

Bio je jedan od čelnih ljudi OZNE u Vrgorcu, a mediji su nagađali da je u dva mandata bio upravitelj poznatog Golog otoka. Ante Josipović bio je u vrijeme Dušana Dragosavca i Milke Planinc ugledni član CK SKH te jedan od onih koji su vodili bitku protiv „proljećaraca“.

 

I Ivan Zvonimir Čičak je u svojoj kolumni 6. veljače 2010. pisao: „U prvih šest mjeseci 1972. iz SK je isključeno oko 1150 članova. Glavni naredbodavac bio je Vladimir Bakarić zvani Buda, dok je glavni egzekutor za izbacivanja, hapšenja i pripreme optužnica bio drug Ante Josipović (otac novog predsjednika Ive Josipovića), član Izvršnog biroa CK SKH. On je u vlaku od Karađorđeva do Zagreba prevalio vlastiti političko-povijesni put od Savkina pristaše – ustaše (što bi rekao drug Tito) do ponovno vjerna titoista. Kao predstavnik Partije nalazio se na čelu komisije u kojoj su bili Mane Trbojević (šef istražnog odjela Okružnog suda u Zagrebu), Bogumil Cukon (državni tužitelj), Mirko Bilić (sekretar za informiranje u vladi SRH) i Ivica Krizmanić (partijska batina na RTV Zagreb). Zadaća im je bila provođenje u djelo liste za odstrel koju je radio drug Vlado Bakarić. U procesu obračuna s ‘proustaškom’ Maticom hrvatskom i studentima, koji su radili na uspostavi države po uzoru na Pavelićevu, što je rekao drug Tito u Karađorđevu ‘71, između ostaloga saslušano je 50.000 članova Matice. Pohapšene su i osuđene stotine ljudi.“

 

Za Slobodnu Dalmaciju je pak izjavio kako je Ante Josipović „u siječnju 1972. izabran u Izvršni komitet Partije u radnu grupu koja je pripremala procese protiv nas. Nakon toga, otišao je u Croatia osiguranje za direktora, što je politička funkcija – rekao je Čičak te dodao kako je ‘1971. Ante Josipović bio u Karađorđevu kod Tita na Savkinoj strani, a onda u vlaku iz Karađorđeva za Zagreb od Savkinog ponovno postao Titov pristaša’.

 

Čičak je napomenuo kako za Goli otok ne zna, no zna da je to „čovjek koji je 1973, kao član Izvršnog komiteta CK SKH, došao u zadarski zatvor saslušavati Marka Dizdara“.

„To mi je Marko osobno pričao“, kazao je Čičak za Slobodnu Dalmaciju.

 

Dakle, nakon završetka političke karijere, Ante Josipović obnašao je dužnost generalnog direktora zagrebačkoga Croatia osiguranja.

Inače se vjenčao sa suprugom Milicom koja je također iz Baške Vode, a 1956. godine preselio se s obitelji u Zagreb i godinu dana kasnije rodio mu se sin Ivo, sadašnji i treći predsjednik Republike Hrvatske.

 

Pročitano 3854 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering