kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Srijeda, 14 Siječanj 2015 11:35

VIDEO: Podržat ću rješenja hrvatskih predstavnika u BiH, pa i treći entitet

Autor:direktono.hr Autor:direktono.hr

Novoizabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je da će inicirati nadogradnju Daytonskog mirovnog sporazuma za BiH kako bi se ostvarila hrvatska jednakopravnost u toj zemlji, ističući da će poduprijeti zahtjeve hrvatskih predstavnika


za preustroj zemlje i u slučaju da predlože uspostavu trećeg entiteta.


"Podržavat ću ona rješenja i prijedloge koje budu stavili na stol i predložili legitimni hrvatski predstavnici u BiH. Hoće li to biti kakva županijska rješenja ili treći entitet, ja to u ovom trenutku ne mogu reći, ali ću ih podržavati u njihovim zahtjevima", rekla je Kolinda Grabar Kitarović u intervju koji je u ponedjeljak navečer objavila Federalna televizija (FTV).

 

 

Pojasnila je kako očekuje da se o budućem ustroju zemlje dogovore predstavnici svih triju naroda i nacionalnih manjina, a ako to nije moguće, onda je po njezinim riječima potrebno sazvati novu međunarodnu konferenciju na kojoj bi se razgovaralo o budućnosti BiH-a i o unutarnjem uređenju.

Pozdravila je njemačko-britansku inicijativu o bosanskohercegovačkom putu prema Europskoj uniji, ali je zamjerila što ne uključuje političke reforme koje bi Hrvatima donijele jednakopravan položaj u zemlji.

 

"Britansko-njemačka inicijativa ima svojih prednosti, ali ima jedan velik nedostatak - da se ne pruža jednakopravnost hrvatskome narodu u BiH. Nisam sigurna da ona ovakva kakva jeste može završiti onim rezultatima koje bismo htjeli vidjeti", dodala je novoizabrana hrvatska predsjednica.

 

U intervjuu za FTV Kolinda Grabar Kitarović je najavila da će njezin prvi posjet izvan Hrvatske vjerojatno biti u Bosnu i Hercegovinu te je opetovala zauzimanje za ulazak ove zemlje u Europsku uniju, što je ocijenila i strateškim interesom Republike Hrvatske.

 

"Mislim da je najbolje rješenje i za Hrvatsku da BiH što je moguće prije krene put euroatlantskih integracija jer će se na taj način riješiti mnogo pitanja u ovome području, a to je svakako u interesu stabilnosti i sigurnosti i Republike Hrvatske", rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Pročitano 2186 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering