kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Ponedjeljak, 19 Siječanj 2015 00:31

Tko su novi ministri u Vladi Županije Zapadnohercegovačke?

Autor: L.M. | Grudski.info Autor: L.M. | Grudski.info

Iz izvora bliskih vrhu HDZ-a BiH u ŽZH grudski.info prvi objavljuje imena novih ministara koji bi trebali činiti Vladu Županije Zapadnohercegovačke. Na poziciji premijera ostat će Zdenko Ćosić koji će zastupnicima predložiti ove kandidate za ministre:


GRUDE:


1) Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa
Ružica Mikulić - ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa

2) Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi
dr. Stjepan Bogut - ministar zdravstva rada i socijalne skrbi

 

LJUBUŠKI:
3) Ministarstvo unutarnjih poslova
Zdravko Boras - ministar unutarnjih poslova

4) Ministarstvo financija
Toni Kraljević - dopredsjednik Vlade i ministar financija

 

ŠIROKI BRIJEG:
5) Ministarstvo pravosuđa i uprave
Anita Markić - ministrica pravosuđa i uprave

6) Ministarstvo hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata
Mladen Begić - ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

 

POSUŠJE:

7) Ministarstvo gospodarstva
Dario Sesar - ministar gospodarstva

8) Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša
Ivan Bešlić  - ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša


Kako vidimo od Gruđana ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ostat će dr. Stjepan Bogut, dok se resor prosvjete vraća te Grudama kako je to do 2011. godine i bio slučaj, te bi nova ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa trebala biti Ružica Mikulić, trenutno ravnateljica Osnovne škole Ruđera Boškovića u Grudama.


Ljubušaci će izvršiti zamjene vodećih ljudi u ministarstvima koja imaju sjedište u Ljubuškom i tradicionalno im pripadaju. Tako će dopredsjednik vlade i ministar financija u novoj Vladi Zapadnohercegovačke županije biti aktualni predsjednik Općinskog vijeća općine Ljubuški Toni Kraljević. On će na toj poziciji naslijediti Radoslava Luburića, koji će ubuduće obnašati dužnost zastupnika u Parlamentu FBiH.
Do promjene će doći i na čelu Ministarstva unutarnjih poslova za čije će kormilo "sjesti" - Zdravko Boras! No, nije u pitanju aktualni ministar MUP-a koji se također zove Zdravko Boras, nego se radi o njegovu imenjaku Zdravku Borasu iz sela Otok pored Vitine, koji je inače umirovljeni policajac angažiran u Upravnom vijeću ZZO-a ZHŽ-a. Njegovo ime u kontekstu novog ministra MUP-a ZHŽ-a spominjalo se još prije početka predizborne kampanje, te ima široku potporu dvaju najjačih općinskih odbora HDZ-a BiH, širokobriješkog i ljubuškog, između kojih inače postoje određene trzavice. Razlog tih razmirica je lokalnom pučanstvu poznat - širokobriješka podružnica HDZ-a konstantno drži primat u utjecaju na ostvarivanje ključnih procesa u županiji. Odnosno, Široki Brijeg standardno dobije mjesto županijskog premijera, a Ljubušacima  "zauzvrat" ustupi dva jaka ministarstva (uobičajeno financije i MUP).

Posušaci za svoja ministarstva predlažu iste ljude koji su zasjeli u Vladu kada je uoči izbora 2010. smijenjena Jurišić-Lijanovićeva vlada i isti su ostali ministri do njene rekonstrukcije u svibnju 2011. godine, kada su sukladno potpisanom sporazumu dva HDZ-a o zajedničkom sudjelovanju u vlasti na svim razinama i u svim županijama dva ministarstva prepustili HDZ-u 1990. Novi ministar gospodarstva je Dario Sesar umjesto Ivice Ćorića, a Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša vodit će Ivan Bešlić umjesto dosadašnjeg ministra Ivana Topića.


Širokobriježani uz premijera također imaju i dva ministarstva, tako će nova ministrica pravosuđa i uprave bititrenutna ravnateljica Ureda za zakonodavstvo ŽZH Anita Markić umjesto Gruđanke Vesne Boban. Mladen Begić i dalje će biti ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.


Sadašnji, kao i budući županijski premijer Zdenko Ćosić potvrdio je u razgovoru za Dnevni list kako u idućim danima treba očekivati dovršetak konzultacija posvećenih konačnom kadrovskom sastavu Vlade, a nakon toga, možda već početkom ovog tjedna, imena ministara bit će upućena u Županijsku skupštinu.

- Procedura je takva da mora proći sedam dana od predlaganja pa do imenovanja. Prijedlog će biti dostavljen već početkom tjedna i onda bi trebalo proći sedam dana kako bi se uvrstio na Skupštinu, pojasnio je Ćosić, izrazivši očekivanje kako će za otprilike deset dana županija konačno imati novu vlast.

 

http://grudski.info/images/ruzicab.jpg


Time je postalo jasno kako je unutar HDZ-a BiH na županijskoj razini postignut veliki napredak u pogledu imena budućih ministara, kao i lokalnoj zastupljenosti pojedinih općina. Također, izgleda kako je i finaliziranje dogovaranja oko kadrova na terenu dobilo i blagoslov središnjice koja, prema dostupnim informacijama, očekuje ubrzanje procedura formiranja vlada u svim županijama u kojima će HDZ BiH činiti okosnicu.

Podsjetimo, u ŽZH HDZ BiH ima 14 od ukupno 23 skupštinska zastupnika što im je dovoljno da sve političke procese u županiji drže pod svojim nadzorom.

 

Izvor: Grudski.info

 

 

Pročitano 7573 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering