kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Utorak, 27 Siječanj 2015 18:12

Đapić prijavljen zbog ubojstva Paradžika

Autor: HINA Autor: HINA

A-HSP kazneno je prijavila Antu Đapića zbog ubojstva dopredsjednika HSP Ante Paradžika 1991. te je predložila da se u istrazi ispitaju Josip Manolić, Dobrislav Paraga i Ruža Tomašić. A-HSP navodi u kaznenoj prijavi kako ubojstvo nema zastare

, a da je iz “dokaza” koje je iznio tadašnji državni dužnosnik Josip Manolić vidljivo da je Đapić sudjelovao u pripremi političkog ubojstva Ante Paradžika..

 

Ta stranka pritom se poziva na intervjuu u kojem je Josip Manolić ovih dana rekao Nacionalu da su prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ratni ministar obrane Gojko Šušak i Ante Đapić zaključili da “treba izolirati ono što je najekstremnije, a one koji će se i dalje hvatati mača, znate kako se kaže, tko se mača laća…”. Kako navodi A-HSP Manolić je tu rekao da je Franjo Tuđman došao do zaključka da se protiv HSP-a neće moći boriti pravosudnom represijom i da mora tražiti druga rješenja.

 

“I našao je političko rješenje, a to je bio dogovor između njega, Ante Đapića i Šuška da odstrane ono što je najekstremnije u tom HSP-u, poput Parage i Paradžika koji je kasnije likvidiran”.

 

“Zbog toga je i došlo do poznatog HSP-ova sabora u Kutini na kojem je Paraga bio izoliran, a stranku je preuzeo Đapić. Tako su stvoreni uvjeti da se može surađivati s HSP-om na jednoj državotvornoj liniji suverene države”, rekao je Manolić u intrevjuu, koji je A-HSP priložio kaznenoj prijavi.

 

A-HSP zaključuje kako je Paragu i Paradžika trebalo izolirati kako ne i imali utjecaj na stranku i da je preuzmu ljudi, a preuzeo ju je Đapić, koji će biti tolerantni prema HDZ-u. A-HSP se poziva i na tvrdnje Parage da je u rujnu 1991. na poziv Željka Šelandića u društvu s Paradžikom došao u jednu trgovinu, gdje ih je dočekala Ruža Tomašić, koja je u to vrijeme radila u uredu Josipa Perkovića na osiguranju Tuđmana. Navodno im je rekla da je Tuđman izdao nalog da ih se likvidira i zamolila da nikome ne govore o tom sastanku.

 

Ante Paradžik je ubijen nepuna dva tjedna nakon tog sastanka, navodi A-HSP u kaznenoj prijavi. Dodaje kako Tuđman i Šušak nisu među živima, a da Đapić uživa u saborskoj mirovini s funkcijom predsjednika Gradskog vijeća u Osijeku.

 

Đapić je izjavio da je, kada je pročitao vijest o prijavi A-HSP da je umiješan u ubojstvo Ante Paradžika, bio preneražen te da se doslovce “krstio lijevom i desnom rukom”. U izjavi za Hinu Đapić je rekao da takve nebuloze još nikada nije čuo.

 

“Nemam komentar jer bi svaka riječ samo naružila uspomenu na Antu Paradžika, hrvatskog viteza i heroja”, istaknuo je Đapić.

Pročitano 1589 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering