kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Srijeda, 26 Veljača 2014 09:48

Nitko od Bošnjaka nije spreman pristati na fer rješenje prema Hrvatima jer će biti optužen za izdaju

Nikolina Lulić | Slobodna Dalmacija Nikolina Lulić | Slobodna Dalmacija

- Predlažem osnivanje Federacije BiH s dva kantona – jednog s hrvatskom, a drugog s bošnjačkom većinom, s tim da se iz svakog može birati član Predsjedništva i član Federalne Vlade. Time bi se riješila preskupa administracija, a prijedlog je logičan i racionalan.

Međutim, problem je što nitko od Bošnjaka nema snage pristati na to, jer bi ga optužili za izdaju – istaknuo je večeras pred prepunom dvoranom Franjevačkog klerikata na Trsteniku doc. dr. sc. Nino Raspudić, književni kritičar, kolumnist i politički komentator na tribini pod nazivom „Hrvatska i BiH u 2014. godini“ koja se održala u organizaciji Hrvatske udruge „Benedikt“.

Naglasio je kako se od 2000. godine u BiH radi na političkoj eliminaciji Hrvata te na podjeli države na srpski i bošnjački dio. Došlo, je, veli, do potpunog institucionalnog urušavanja države, s tim da su nedavni prosvjedi krenuli iz Tuzle kao opravdani bunt radnika, da bi se samo dan poslije instrumentalizirali kroz zahtjeve da se ukinu kantoni – jedina institucionalna zaštita Hrvata u BiH.

- Sreća što u Mostaru nije bilo odgovora i što su se ljudi suzdržali. Jedini dobar potez premijera Zorana Milanovića je posjet Hrvatima u Mostaru, oko čega se i Karamarko složio – kazao je.

Iako je tema tribine bila položaj Hrvata u BiH, Raspudić je uz pomoć moderatora tribine Vide Popovića većinu vremena posvetio temama poput pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, „lex Perkoviću“ i referendumu o braku.

- Put Hrvatske u EU bio je mukotrpan i ponižavajući, bez javne rasprave a mi smo pristajali na ucjene poput zadnjeg slučaja s Ljubljanskom bankom, odustajanja od ZERP-a, hapšenja naših ratnih zapovjednika. Na kraju smo izgledali kao mali delikventi koji moljakaju pred vratima – istaknuo je Raspudić i ustvrdio kako je hrvatski narod bio prilično ravnodušan na referendumu o EU, s obzirom na izlaznost i rezultate.

Pozitivna posljedica ulaska Hrvatske u EU je, nastavlja, stupanje na snagu Europskog uhidbenog naloga, i s tim u vezi izručenje Josipa Perkovića, kao i prestajanje priča o Hrvatskoj kao dijelu Zapadnog Balkana.

- Slučaj Perković pokazao je stvarnu potrebu za obračunom s totalitarnim režimom, čiji je rasplet priče razotkrio tko zapravo vlada zemljom. Zna se da je dio te komunističke elite prešao u HDZ, dio se pritajio, a dio ulazi u civilno društvo gdje su se prebacili na neoliberalnu demokraciju pa sada svima sole pamet o pitanjima žena, pasa, mačaka... - ustvrdio je Raspudić na kraju izlaganja o političkim elitama koje od osamostaljenja vladaju Hrvatskom.

U nekoliko je navrata izlaganje Raspudića bilo popraćeno gromoglasnim pljeskom, pogotovo nakon pojedinih verbalnih akrobacija na temu aktualne vlasti, koje su ponekad bile na granici dobrog ukusa.

Što se tiče inicijative „U ime obitelji“, kazao je kako je ona posljedica ideološkog zaoštravanja aktualne vlasti, koja je počela sa zdravstvenim odgojem.

- Katoličkoj većini nije bio problem da predsjednik i premijer budu agnostik i ateist. To je u redu, ali ta ideološka manjina koristi svoj mandat za ideološku transformaciju društva, koja je u svojoj bahatosti izazvala kontrareakciju kroz građanske udruge – naglasio je i napomenuo kako je brak tako stara institucija s kojom se ne bi smjelo eksperimentirati.

 

Pročitano 2188 puta




Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering