kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Četvrtak, 19 Prosinac 2013 14:21

FOTO: Održano predavanje za poljodjelce: Krumpir u 2014. neće u EU

Zorica Volarević | Dnevni list | FOTO: Lj::portal Zorica Volarević | Dnevni list | FOTO: Lj::portal

Iako su okupljeni poljoprivrednici očekivali da će im gosti iz sarajeva ponuditi odgovor na pitanje ide li ljubuški krumpir na tržište Europske unije, za isto su ostali uskraćeni, odnosno ono što im je rečeno je to, da se to zasigurno neće dogoditi u nadolazećoj godini.Ono što je okupljenima pomno prezentirano je na što Europska unija posebno obraća pažnju kada su u pitanju oboljenja krumpira, te tko se, zašto i kako treba upisati u fito-registar, koji je preduvjet da europska komisija izađe na teren i ponudi odgovor zadovoljavali li Ljubuški krumpir njihove standarde, odnosno dali će dobiti zeleno svjetlo za europsko tržište.  

Tako je Mirsad Mujković održao prezentaciju o karantenskim štetnim organizmima na krumpiru, odnosno smeđoj i prstenastoj truleži, a tijekom iste je proizvođače upoznao kako i sami mogu prepoznati prisutnost ove bakterije, načine njenog razmnožavanja i posljedice koja ona svojom pojavom donosi.

Budući da se dolazak FWO komisije, odnosno europske komisije očekuje tijekom ožujka i travnja sljedeće godine, ono što je prije svega potrebno učiniti je da se svi već registrirani poljoprivredni proizvođači krumpira upišu u fito-registar, a o njegovim detaljima prisutne je upoznala Selma Šoše, ispred federalnog ministarstva poljoprivrede.

Razgovarajući sa poljoprivrednicima doznali smo kako im je bitnije da znaju dali će krumpir moći izvoziti u 2015. jer su kaže i sami svjesni da im je nemoguće očekivati takvo odobrenje za nadolazeću godinu. Prema predviđanjima ljubuških poljoprivrednih proizvođača krumpira, proizvedene količine istog za iduću godinu će biti oko pet tisuća tona, a količine istih, otvorenjem europskog tržišta će se uvećati i za pedeset posto.

„Dosta ljudi smanjuje količinu sjemena jer su svjesni da iduće godine neće moći izvoziti, što će prouzročiti prezasićenost tržišta, ali kada se otvore vrata Europske unije, većina nas će svoje proizvodne kapacitete povećati za 50 posto, posebice što se tiče mladog krumpira, koji je u Europi jako tražen“, komentar je poljoprivrednog proizvođača.    
 

Pročitano 1809 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering